SLÁNSKÉ NOVINY

Pravda a fámy

2016-01-01 22:12:55, - redakce

Někteří lidé, jež se jen neradi smiřují se skutečností, že se naše město po loňských říjnových  komunálních volbách vydalo jiným směrem, než jakým se ubíralo předchozích dvacet let, se snaží nalézt cokoliv, co by mohli na současném vedení města kritizovat. A protože toho nacházejí jen velmi málo, pomáhají si různými fámami, výmysly a překrucováním faktů.

Na některé z nich, které se týkají hospodaření města v letošním i příštím roce, bych rád reagoval.

Oblíbené tvrzení pánů blízkých slánské ODS zní: "Město v minulosti hospodařilo ziskově, kritika bývalé opozice, že je město zadlužováno byla neopodstatněná".
Úvodem bych měl předeslat, že já sám jsem předchozí tzv. Rubikovské vedení slánské radnice za způsob hospodaření často a opakovaně kritizoval.  Asi nejkontroverznějším rozhodnutím bylo schválení přijetí "mega" úvěru ve výši 230 milionů korun zastupitelstvem města v červnu 2013.  Tímto úvěrem mělo být zajištěno financování pěti plánovaných investičních akcí. I po následném započtení předpokládaných a předjednaných dotací by město Slaný v příštích 10 letech muselo splatit minimálně 120 milionů korun. A to navíc za situace, kdy  město mělo další závazky (rozuměj přijaté úvěry a odložené platby) na jiné akce v hodnotě dalších cca 100 milionů korun z předchozích let.   Úhrnem by tedy plánované finanční závazky města (rozuměj dluhy) dosáhly v roce 2015 částky kolem 220 milionů korun. Tehdy, při projednávání předloženého návrhu na přijetí úvěru ve výš 230 milionů korun, jsem se zeptal z čeho budou tyto dluhy hrazeny? V rozpočtu města na ně prostředky prostě nejsou. Nikdo  z  tehdy přítomných vedoucích funkcionářů města na tuto otázku nedokázal odpovědět.
Reálná situace se však nakonec vyvinula poněkud jinak. Minulé vedení  města nebylo schopno připravit všechny plánované  akce k realizaci tak, jak původně zamýšlelo. A tak se v letech 2013 - 2014 realizovala pouze část z nich - zateplení 3. ZŠ a rekonstrukce muzea. Další finančně náročné akce byly odloženy. Odsunuta a zatím nezrealizována byla rekonstrukce čističky za cca 150 mil. Kč. Modernizaci slánské porodnice a gynekologie zrealizovalo až nové vedení města v roce 2015, podobně jako rekonstrukci Husovy ulice (Londy). Díky těmto nezrealizovaným investičním záměrům tak nebylo  využito několik desítek milionů korun, které byly městem připraveny na jejich spolufinancování a i výsledný úvěr byl nakonec díky tomu mnohem nižší, než byly původní plány bývalého vedení města. 
Vyčleněné finanční prostředky zůstaly zbytečně ležet na účtech města, místo toho, aby byly použity na jiné menší investiční akce či opravy.  Tehdejší vedení města (pánové Hložek a Hrabánek),  nebylo schopno nastalou finanční situaci zanalyzovat, ani technicky připravit jakékoliv smysluplné využití těchto prostředků. Hospodaření města tak v letech 2013 a 2014 skončilo i díky tomu vlastně nechtěným a zbytečně velkým přebytkem v celkové  výši 65 milionů korun.
Zároveň však končící staré vedení slánské radnice zanechalo svým nástupcům i nemalé dluhy. Konkrétně se k 1. lednu 2015 jednalo o:
- úvěr na reformu veřejné správy -  14 mil. Kč
- úvěr na zateplení 3. ZŠ a muzea - 14 mil. Kč
- kanalizace Kvíček - odložené splátky akce - 9 mil. Kč
- parkovací dům - odložené splátky investice - 40 mil Kč

Úhrnem se tedy jedná o závazky města na další období ve výši 77 milionů korun, jejichž splácení tak musí zajistit současné vedení města.

 
Konec 1. části

pokračování příště ...


L.Peška
člen Rady města