SLÁNSKÉ NOVINY

Prozření II.

2016-04-20 14:54:05, - redakce

Tento článek by se mohl  jmenovat Prozření starosty Hrabánka a mlčení jehňátek Záloma, Zímy a Berkovce, ale asi by to bylo příliš dlouhé ... A proč Prozření II? Protože již jednou jsme o jednom zázračném prozření (tedy radikální a náhlé změně názorů) na Slánských novinách psali. Tehdy se to ovšem týkalo jednoho nejmenovaného poslance.

Je zajímavé sledovat, jak  někteří lidé dokážou pružně přizpůsobovat svůj názor okolnostem či tomu, jakou funkci právě zastávají. Demonstrovat to můžeme např. na postoji nedávno zvoleného staronového starosty města, Mgr. Hrabánka.

 

Pro nepamětníky připomenu, že právě v době prvního starostování pana Hrabánka v roce 2014  přišlo město Slaný definitivně o přidělenou dotaci ve výši 90 milionů korun na rekonstrukci čističky odpadních vod. Je pravdou, že pan Hrabánek zdědil po svém předchůdci, dr. Rubíkovi, právně ne právě jednoduchou situaci se smlouvou na provozování vodárenské infrastruktury. Ale měl minimálně rok času na to, aby se s touto situací vypořádal a chyby svého předchůdce v této věci napravil. A nedokázal to.  Nedokázal dojednat takovou smlouvu, která by umožnila využít přidělenou dotaci na rekonstrukci ČOV. A tak o ní město Slaný nakonec, i díky nečinnosti či neschopnosti jeho starosty, přišlo.

V listopadu 2014 nově zvolené vedení města pokládalo vyřešení otázky rekonstrukce ČOV, odstranění pro město Slaný nevýhodných smluvních vztahů a možnost  požádání o přidělení nové dotace za jeden z klíčových  úkolů pro celé volební období. A hleďme, ani ne za třičtvrtě roku se na stole (nejprve rady města, později pak zastupitelstva) objevila smlouva, která všechny problémy, které město se společností Středočeské vodárny mělo, vyřešila. Dík za to patří především oběma tehdejším místostarostům - ing. Grohmannovi a ing. Zlámalovi, kteří celé jednání s firmou Středočeské vodárny vedli. A právě odstranění těchto právních závazků umožnilo městu Slaný požádat opětovně o dotaci na rekonstrukci ČOV. Ve hře je minimálně 60 - 70 milionů korun.

Zdálo by se, že vyřešení problému, s kterým se předchozí vedení města potýkalo neúspěšně několik let, by mělo nadchnout všechny zvolené zastupitele. Skoro tomu tak i bylo. Když se v listopadu 2015 tato průlomová smlouva na zastupitelstvu města projednávala, hlasovali pro ni všichni zastupitelé až na čtyři. Těmi čtyřmi byli pánové Zálom (ČSSD, tehdejší starosta města), Zíma (ANO, radní), Hrabánek (ODS) a Rubík (ODS).

Po přijetí této smlouvy a zahájení potřebných prací na dokumentaci pro žádost o dotaci však najednou starosta města ing. Zálom zjišťuje, že neví, zda nedošlo k pochybení tím, že  navržená smlouva nebyla zveřejněna na úřední desce města před jejím schválením. S ohledem na to, že daná smlouva nevytváří žádný nový nájemní vztah (což je zákonem daná podmínka pro zveřejnění smlouvy na úřední desce před jejím schválením), domnívá se většina zastupitelů, že na daný případ se nutnost zveřejnění na úřední desce nevztahuje. Starosta Zálom však zastává názor jiný. Otázkou k zamyšlení však je, proč starosta Zálom, když byl přesvědčen o tom, že daný návrh smlouvy měl být zveřejněn na úřední desce,  tak neučinil? Vždyť z pozice starosty města tak mohl toto zveřejnění zajistit kdykoli. Bylo to jeho opomenutí, chyba nebo záměr?

Další námitka ing. Záloma se týkala stáří posudku na náhradu škody pro Středočeské vodárny. Při dojednávání smlouvy se vycházelo z posudku z roku 2012. Dle názoru bývalého starosty to byl však podklad nedostatečný. Starosta Zálom z této skutečnosti vyvodil, že se někteří  funkcionáři města snaží "tunelovat" městskou pokladnu částkou 10 milionů korun. A podělil se o tuto svoji domněnku s Ministerstvem vnitra.  Že se v dojednané smlouvě stanovená výše škody o proti původně starostou Rubíkem dojednané částce z roku 2012 snížila o několik milionů, jaksi pan Zálom již v potaz nevzal. A i zcela nový posudek na stanovení náhrady škody, který byl zpracován v březnu 2016, stanovenou částku cca 10,5 milionu korun jednoznačně potvrzuje. Obvinění z tunelování, které vyslovil  bývalý starosta města tedy nemá žádný relevantní podklad.  

V souvislosti s přípravou  rekonstrukce ČOV se na podzim 2015 objevil ještě další zájem. A to zcela jiný způsob realizace této modernizace firmou, kterou zastupuje pan Kýzl, který se na jednání zastupitelstva města představil jako oficiální poradce poslance Berkovce. Za to, aby rekonstrukci ČOV prováděla tato firma lobovali pánové Zálom, Zíma a Berkovec. Když se na jednání rady města 17.12 rozhodovalo o zadání zakázky na přípravu projektové dokumentace nutné pro podání žádosti o dotaci, tak proti tomuto zadání hlasovali pánové Zálom a Zíma.

Rekonstrukce ČOV  jde ruku v ruce s převzetím celé vodárenské infrastruktury městem  od současného provozovatele. Bez tohoto kroku není možné čerpat požadovanou dotaci. Prvním a zcela nezbytným krokem je tedy založení nové městské společnosti, která provozování celé vodárenské infrastruktury zajistí. Když však zastupitelstvo města v březnu 2016 rozhodovalo o založení nové společnosti (Slavos Slaný), postavili se proti opět známé "firmy": Hrabánek, Rubík, Zíma a rovněž tak několik dalších tehdy opozičních zastupitelů (Vašek, Judlová, Hložek, Matoušek, Bartoníček, Ranková).

Dne 4. dubna bylo odvoláno téměř celé vedení města a členové městské rady a zvoleno vedení nové. Ve své funkci zůstal jen radní Zíma  a do vedení města se vrátil v březnu odvolaný ing. Zálom. Ve vedení města se tak sešli všichni ti, kdo se téměř po celý uplynulý rok snažili všemožně bránit přípravám na zahájení rekonstrukce slánské čističky  (Hrabánek, Zálom, Zíma, Berkovec, Bartoníček, Rubík, Vašek a Matoušek).

Přesto cca 10 dní po svém zvolení do funkce starosty města Mgr. Hrabánek vyhlašuje, že rekonstrukce ČOV bude zahájena  ještě v letošním roce. Prozřeli tedy nově zvolení členové vedení města a městské rady? Zapomněli na své námitky a obstrukce, kterými se snažili práci bývalého vedení co nejvíce zkomplikovat? 

Na mne to činí spíše dojem, že teď, když je rekonstrukce ČOV z větší části prakticky připravena, chce pan Hrabánek jen "slíznout smetanu" a chlubit se tím, že on zahájí 10 let odkládanou potřebnou modernizaci ČOV.

Ale i tak mám obavy, že k tomu letos nedojde. I přesto, že odvolaní členové vedení města a městské rady udělali v této záležitosti hodně práce, přeci jen pár věcí je třeba ještě dotáhnout do konce. Ve vedení města však nevidím nikoho, kdo by měl dostatek odborných znalostí na to, aby dokončil jednání o dotaci i celý proces zahájení této rekonstrukce. A tak se domnívám, že rekonstrukce ČOV bude opět odložena.

Jak prohlásil pan Hrabánek po svém znovuzvolení: "Věci se vrací do normálu ..."

 

L.Peška

člen zastupitelstva města

 

Z historie:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/rekonstrukce-cisticky-v-ohrozeni

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/slany-prislo-o-90-milionu-korun

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/jak-nam-lhali