SLÁNSKÉ NOVINY

Radnice proti občanům

2017-02-20 19:51:31, - redakce

Po řadu let se zastupitelé i občané města bránili proti snahám na výstavbu bioplynové stanice v areálu firmy OVUS na Těhuli. Dne 15. února však byla jejich obrana prolomena.

Záměr na výstavbu bioplynové stanice přednesli vlastnicí firmy OVUS  již v roce 2012. V roce 2013 se tímto požadavkem několikrát zabývalo zastupitelstvo města a vždy s jasným nedoporučujícím stanoviskem.  Podobně tomu tak bylo i v roce 2015, kdy opětovně firma OVUS žádala o změnu územního plánu, která by jim tuto výstavbu umožnila. Ale ani v roce 2015 zastupitelé tento záměr  nepodpořili.
Teprve po změnách na slánské radnici v dubnu 2016 svitla majitelům firmy OVUS nová naděje. A tak rozběhli další kolo jednání. Tentokrát doprovázené i masivním zákulisním lobingem. Jejich snahám vycházelo vstříc především vedení slánské radnice i zastupitel a poslanec v jedné osobě, pan Berkovec (ANO).
I tak byl výsledek hlasování zastupitelů na jednání zastupitelstva města dlouho na vážkách. Ve prospěch schválení změny územního plánu a tím de facto otevření dveří pro vybudování bioplynové stanice v areálu firmy OVUS  vystupovali na jednání především pánové Hložek (VpS) a Hrabánek (ODS, starosta města). Proti výstavbě se vyjadřovali zejména ing. Zlámal (ANO) a ing. Šmehlík (Naše město). A samozřejmě též řada přítomných občanů, především těch, kteří bydlí v blízkosti tohoto výrobního závodu.

A tak  hlasování o této změně územního plánu dopadlo dle očekávání. Koalice podpořila návrh, který rada města doporučila ke schválení, tedy změnit územní plán tak, aby byla otevřena cesta k výstavbě  bioplynky na Těhuli. Opozice naopak hlasovala vesměs proti tomuto návrhu. Pravda, na každé straně se našli 1-2 zastupitelské  vyjímky,  ale 14 hlasů koaličních zastupitelů pro tento návrh bylo rozhodujícím faktorem.

Vedení slánské radnice, rada města i koaliční zastupitelé tak dali přednost zájmům privátní firmy před jasně vyjádřeným přáním slánských občanů.

-red-


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/vystoupeni-martina-dusaka-na-jednani-zastupitelstva

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/dvacet-sest-hlupaku