SLÁNSKÉ NOVINY

Rekonstrukce čističky v ohrožení

2013-12-19 07:13:34, - redakce

Místostarosta Hrabánek  za zády zastupitelstva a bez vědomí městské rady vyjednává o předání slánské čističky firmě Středočeské vodárny.

Když v červnu letošního roku schválilo zastupitelstvo města realizaci rekonstrukce čistírny odpadních vod za pomoci dotace z fondu životního prostředí a překlenovacího úvěru, většina slaňáků se mohla domnívat, že další rozvoj města je zachráněn. Po informacích, které zazněly na středečním jednání městského zastupitelstva však tyto naděje výrazně opadly.

Jak na základě dotazů některých zastupitelů (J. Heřman, M. Matoušek) připustil ing. Grohmann,  hrozí nebezpečí, že město Slaný v termínu nedoloží firmě Veolia (resp. firmě Středočeské vodárny a.s., které jsou touto  francouzskou firmou vlastněny) všechny potřebné doklady, které byly podmínkou pro předčasné ukončení pronájmu na čističku odpadních vod právě touto firmou.

Ukončení tohoto pronájmu je totiž nezbytnou  podmínkou pro přiznání dotace ve výši cca 90 milionů korun. Pro město nevýhodný pronájem podepsal před několika lety s firmou Veolia bývalý starosta dr. Rubík a město za jeho předčasné ukončení musí firmě Veolia vyplatit částku 16 milionů korun.

I když byli při projednávání rozpočtu města na rok 2014 zastupitelé ujišťování, že přípravy všech dotačních akcí běží podle plánu, musel místostarosta Hrabánek přiznat, že bez vědomí 1. místostarosty Hložka i městské rady vyjednává s firmou Středočeské vodárny o prodloužení platnosti podmínek na předčasné ukončení pronájmu. Mgr. Hrabánek uvedl, že ve hře jsou v zásadě 2 varianty - bud se podaří dojednat prodloužení lhůty  na dodání všech požadovaných podkladů, která končí k 31.12.2013, nebo je možné stávající čističku vložit do majetku firmy Středočeské vodárny výměnou za určitý počet akcií této firmy.

Když se zastupitelé dotazovali, proč se o tak závažné informaci dozvídají teprve nyní, odpověděl místostarosta Hrabánek, že jednání proběhla teprve v tomto týdnu. Na tuto informaci reagoval však pan Matoušek vyjádřením, že on o jednáních mezi městem Slaný a firmou Veolia (resp. Středočeské vodárny) ví již od začátku prosince. A nepřímo tak obvinil místostarostu Hrabánka z vědomě nepravdivých informací, které prezentuje na jednání městského zastupitelstva.