SLÁNSKÉ NOVINY

Rozum se vytratil

2015-06-26 06:31:00, - redakce

Průběh červnového jednání městského zastupitelstva naznačuje, že  město Slaný v příštích měsících nečeká nic dobrého.

Jednání červnového zastupitelstva bylo sice, na rozdíl od většiny předchozích zasedání, ukončeno po pěti a půl hodinách řádným způsobem, ale jen za cenu toho, že více než polovina bodů z původně navrženého programu jednání zůstala neprojednána.
V předchozích měsících vytýkala opozice vedení města nedostatečnou připravenost materiálů či chyby v řízení  jednání zastupitelstva jako svoji obhajobu obstrukčních jednání, které v podstatě znemožňovaly řádný průběh zasedání. V případě 11. zasedání však těžko mohly být tyto argumenty objektivně vzneseny. K podkladovým materiálům neměl nikdo z přítomných jedinou připomínku  a i na vedení jednání starostou Zálomem bylo zjevné, že předchozích 10 jednání pro něj bylo dobrou průpravou pro řízení městského zastupitelstva.
Takže stálicí tohoto jednání byly opět exhibice  zastupitele Bartoníčka. Jeho necelá padesátka vystoupení zabrala možná přes 2 hodiny jednacího času zastupitelstva.  Ano, věcných připomínkám či návrhům každého zastupitele či občana je nutné dát náležitý prostor, ale obsedantní potřeba Bartoníčka vyjadřovat se ke všemu a vždy, mnohdy zcela irelevantně či s nepravdivými tvrzeními, jindy jen proto, aby ukázal, že odpověď, která je mu na jeho otázky dána, stejně zná, jednání tohoto orgánu v podstatě paralyzuje.
Určitým řešením, který měl vrátit formu jednání zastupitelstva do normální pracovní polohy byl  návrh nového jednacího řádu. Tento jednací řád měl především nahradit některá v důsledku změn zákonů  již neplatná ustanovení stávajícího jednacího řádu, ale také  přesněji vymezit především průběh jednání zastupitelstva, formu předkládání materiálů a návrhů a celkově zlepšit efektivnost práce zastupitelů.
Přípravě tohoto jednacího řádu věnovala městská rada velkou pozornost. Již v dubnu a v květnu byli všichni zastupitelé vyzváni k podání připomínek ke stávajícímu jednacímu řádu. Následně se konali dvě pracovní schůzky, kde se všichni zastupitelé měli možnost k pracovnímu návrhu jednacího řádu vyjádřit.  Nutno podotknout, že těchto možností  využila jen malá část z nich. Již květnové jednání zastupitelstva, které se tímto novým jednacím řádem zabývalo, ukázalo, že opozičním zastupitelům současný chaos, který úmyslně na jednáních zastupitelstva vyvolávají, naprosto vyhovuje. A tak jakékoliv snaze o zlepšení dané situace budou bránit za každou cenu. Na květnovém jednání tak převládl názor, aby byl předložený návrh ještě jednou připomínkován a předložen na dalším jednání zastupitelstva.
Tak se i stalo. Zastupitelé byli opětovně vyzváni k zaslání připomínek, tentokrát již k pracovní verzi návrhu nového jednacího řádu. A jako v předchozím období, využilo této možnosti jen několik z nich. Rada města tyto připomínky posoudila a většinu z nich do nového návrhu zapracovala. Pravda, jen obtížně se hledala možnost pro akceptaci celkem 48 návrhů změn zastupitele Bartoníčka. V jeho případě se totiž jednalo de facto o návrh zcela jiného dokumentu, než byl předložený návrh. 
Soudný člověk by se tedy domníval, že po takto důkladné přípravě nemůže již přijetí nového jednacího řádu nic bránit. Ale červnové jednání zastupitelstva jen potvrdilo, co někteří koaliční zastupitelé již předem prognozovali. Tedy skutečnost, že slánské opozici vůbec nejde o předložení kvalitně připraveného materiálu, ale jen a jen o další zdržování a zabránění přijetí tohoto potřebného dokumentu. A tak, přesto, že většina připomínek byla do návrhu zapracována, v následném hlasování přijetí tohoto dokumentu zastupitelé za opoziční strany odmítli. Návrh neprošel o jediný hlas.
I když věcně v tomto bodě asi s postupem opozičních zastupitelů souhlasit nelze, z pohledu politického není jejich jednání překvapivé. Většina z nich se zjevně ještě neodkázala vyrovnat s porážkou v říjnových komunálních volbách a tak využívají každé možné příležitosti, aby novému vedení města jeho práci co nejvíce ztížila.
Poněkud obtížněji se hledají logické či rozumové důvody pro vysvětlení postoje při hlasování o jednacím řádu u některých zastupitelů zvolených za současné strany radniční koalice.  Z přítomných zastupitelů přijetí tohoto materiálů nepodpořili Širc, Šircová a Chyský. První dva jmenovaní v podstatě nikdy žádnou připomínku či námitku k jednacímu řádu ani písemně, ani ústně nevznesli. Je tak obtížné soudit, co jim na předloženém znění vadilo tak, že zabránili jeho přijetí.
Bohužel, výsledkem tohoto jejich postoje je to, že i nadále bude jednání zastupitelstva paralyzováno a jen obtížně budou projednávány věci, které jsou pro chod města důležité. A to jsme se ještě nedostali ke kauzám minulých let, které je potřeba napravit a které jsou opravdu složité. Jako například dořešení situace kolem parkovacího domu či neplatné smlouvy na provoz vodárenských zařízení města firmou Veolia. 


L.Peška