SLÁNSKÉ NOVINY

Skvělý výkon futsalistů

2018-02-10 11:29:55, - redakce

Slánský Hrasl sehrál v pátek večer jeden ze svých  nejlepších zápasů letošní futsalové sezóny.

Hrasl v letošním ročníku divizní soutěže jen marně hledá formu z loňského roku, kdy bojoval o postup a nakonec obsadil pěkné 4. místo. Letos jej  bohužel nevýrazné výkony z úvodu sezony zařadily mezi týmy bojujícími o záchranu v divizi A.
V pátek 9. února přivítali domácí hráči v hale Bios těžkého soupeře - o postup bojující tým Legie Příbram.  Hosté, kteří jsou zatím na 2. příčce tabulky,  přijeli do Slaného v roli favoritů.
V úvodu zápasu však domácí hráči favorita zaskočili. Aktivní hrou si vytvořili několik šancí, které vedly v polovině poločasu k překvapivě vysokému vedení 3 : 0. Velmi dobře v úvodu zápasu hrál Ondřej Kuba, který se podílel na 2 brankách domácích. Hru domácích pak skvěle dirigoval kapitán Hraslu, Honza Landvojtovič. Hernímu projevu domácích výrazně napomohl i návrat Honzy Pešky, který se po dlouhé pauze zaviněné vleklými problémy s koleny, opět plně zapojil do zápasu. Jeho hra v poli i schopnost v důležitých chvílích podržet míč a naopak i vytvářet šance pro své spoluhráče  výkonu týmu  rozhodně prospěla. 
Samostatnou kapitolou byl pak výkon brankáře domácího týmu, Petra Klusáčka. Jen málokterý futsalový tým by se odhodlal zařadit svého nejlepšího střelce na post brankáře a ještě se snažit o vítězství. Pro Hrasl je však v letošní sezoně post brankáře velkým problémem. Ztráta formy i karetní trest vyautovali tradiční brankáře týmu a tak musel zaskočit  v brance domácích Klusáček. A bohužel, nebylo to v letošní sezoně poprvé. Nutno však uvést, že Klusáček si v brance domácích počínal jako zkušený gólman. Řadu těžkých střel a šancí příbramských dokázal zlikvidovat či eliminovat. Naopak, jeho zkušenosti hráče v poli dokáží  domácí takticky  velmi dobře využít   tím, že se Klusáček vysouvá až na polovinu soupeře a pomáhá tak přečíslit obranu soupeře. To si dovolí praktikovat v průběhu celého zápasu jen málokterý tým. Ale Slaňáci dokáží tak svoji určitou nevýhodu dokonale využít ve svůj prospěch. Právě po takovéto variantě hry vstřelil Klusáček (jako brankář) důležitý druhý gól Hraslu - z poloviny hřiště prokličkoval až před brankáře hostí a toho, sice nadvakrát, ale přesto dokázal překonat. 
Ovšem ani Příbramští nezaostávali za svou pověstí. Ne nadarmo v jejich řadách působí nejlepší střelec soutěže, Vojtěch Zákoucký. Ale i jeho další spoluhráči předváděli rychlost a perfektní futsalovou techniku.  Příbramští předváděli od poloviny prvního poločasu velmi dobrou kombinační hru, na kterou  domácí odpovídali soustředěnou obranou. I tak se však podařilo Příbrami pěknou střelou snížit na 3 : 1. O pár minut to již bylo 3 : 2, byť se slánští marně dožadovali odpískání zjevného faulu útočícího hráče na domácího obránce. Rozhodčí však tuto situaci tak neviděl. Minutu před koncem poločasu pak Legie vyrovnala po střele z přímého kopu. Tento gól lze patrně připsat i na vrub nezkušenosti domácího brankáře, který si špatně postavil zeď.
Do kabin tedy obě mužstva odcházela za vyrovnaného stavu a nutno uznat, že pro domácí to, po výborném začátku, bylo trochu zklamáním. 
Začátek druhého poločasu zahájil Hrasl útokem a i trochu šťastnou brankou, kdy si ve skrumáži před brankou srazil hostující hráč míč do vlastní sítě. Zdálo by se, že Příbramští svoji herní kvalitu rychle využijí ke srovnání náskoku. Ale opak byl pravdou. Hrasl stále nebezpečně útočil a bohužel, také zahazoval jednu gólovou šanci za druhou. Celkem 5 nastřelených tyčí a břeven v jediném zápase se ani ve futsale často nevidí.  I tak se podařilo hráčům domácích zvýšit v polovině druhého poločasu na 5:3. Příbramští  pokračují v nátlakové hře a po několika minutách snižují na 5:4 velmi šťastnou brankou po střele, která mířila zcela mimo branku,  náhodně trefila jednoho z hostujících hráčů a odrazila se za záda bezmocného Klusáčka. Ale Hrasl opět kontruje a zvyšuje na 6:4. Od této chvíle se domácí soustřeďují především na obranu. Přesto 4 minuty před koncem zápasu snižuje hráč Legie na 6 : 5.  Očekává se tlak Legie , ale ten se příliš nekoná. Domácí hráči, někdy i se štěstím, dokáží včas eliminovat všechny akce soupeře. Na kontě Příbramských také zvolna narůstá počet faulů, byť jinak bylo celé utkání z obou stran vedeno velmi férově. Minutu před koncem poločasu faulují Příbramští pošesté a míč na značku trestného kopu si staví brankář Klusáček. Je to velká šance definitivně rozhodnout o vítězství domácích. Jeho sice tvrdou, ale nepříliš dobře umístěnou střelu však brankář Legie vyráží.  Ale to již do konce zápasu schází jen několik desítek sekund, které Hrasl dokáže ubránit a tak sice překvapivě, ale rozhodně zaslouženě poráží příbramské favority 6 : 5.
Všichni přítomní se shodují na tom, že to byl patrně nejlepší zápas, který Hrasl v domácí hale Bios  letos odehrál.  A tak si závěrem můžeme jen povzdechnout, jaká je škoda, že naši borci nemají ve Slaném důstojné a hlavně regulérní prostředí, ve kterém by mohli dát vyniknout jejich sportovním výkonům.

-pel-