SLÁNSKÉ NOVINY

Slánské firmy mají možnost zapojit se do kosmického programu

2017-04-01 00:02:48, - redakce

Využijí slánské firmy možnosti podílet se na rozvoji  slánského vesmírného programu?  Pro mnohé to určitě může být výzva. Otázkou však je, nakolik dokáží slaňáci zvednout hozenou rukavici.

Společnost Pivovar Antoš má zájem o export piva do vesmíru. Slánské pivo tak může být prvním, které se etabluje na oběžné dráze kolem Země a možná i ještě dále.
Pan Jiří Hůla, jednatel společnosti GOLEM, však  upozorňuje na určité problémy:

Z technického hlediska je to problém, protože pivo je sycené CO2, takže pracujeme na tom, abychom pivo převedli z tekuté formy do formy gelu (tzv. amarouny) a přitom zůstaly zachovány všechny nutriční a chuťové parametry našich piv i v kosmu. Problémy nám ale dělá i celní úřad, který nechce uznat dodávky pivního gelu na palubu raketoplánu jako export a požaduje zaplacení spotřební daně. Ale my se nevzdáváme a chceme naši značku a označení "České pivo" dostat i na palubu raketoplánu.
Jinak např. Tlustý Netopýr 17°  je ideální pivo do kosmu, protože zjemňuje pilotáž.
K bůčku od Masných krámů doporučujeme náš Antošův ležák, skvělá kombinace.

Otázka pro zástupce města J. Chyského  ve sdružení Terra Prosperita:
Jak se díváte na možnost adaptace bývalé raketové základny v Podlešíně na moderní kosmodrom? 
Startování raket z podlešínské základny jsme na valné hromadě DSO TP probírali. Dokonce již proběhlo několik schůzek se zástupci americké strany a nově připraveného Ministerstva pro kosmonautiku. Buhužel ani my, ani zástupci nového ministerstva neumíme anglicky, takže nevíme, co americká strana říkala. Na vše jsme odpovídali "jes, jes". Jak se zdá, vše proběhlo hladce. Ale i kdybychom americké straně rozuměli, spojení TOP SECRET všichni známe z Jamese Bonda, takže bychom stejně nemohli nic říct.

Ing. Grohmann je znám jako člověk, který připravoval většinu velkých investičních akcí v našem městě v posledních 10 letech. A tak nás ani nepřekvapuje, když jsme se z dobře informovaných kruhů dozvěděli, že právě  ing. Grohmann by měl vykonávat stavební dozor   nad výstavbou nového slánského kosmodromu. Obrátili jsme se tedy na něj s jednoduchou otázkou:
Čím se odlišuje výstavba startovací rampy  raketoplánu od jiných investičních akcí, na jejichž přípravě jste se podílel? A naopak, v čem jsou si tyto akce podobné?
Výstavba startovací rampy raketoplánu je pro mě nejen zajímavou výzvou, ale také jakýmsi logickým vyústěním vývoje poslední doby. Srovnatelnou stavbou z hlediska náročnosti je určitě především rekonstrukce slánské čistírny odpadních vod, jejíž příprava trvá právě 11 let a stavět se ještě nezačalo. Dlouho jsem nerozuměl tomu, proč je schvalovací část procesu přípravy tolik náročná, avšak u posledních jednání jsem pochopil, že jsou na nich přítomni zástupci mimozemské civilizace a proto si asi úplně nerozumíme. Anténky měli sice dobře maskované, ale z jiné planety určitě byli. A tak mám radost, že nová startovací rampa umožní rozvoj kosmické dopravy v našem městě, tolik potřebné pro úspěšné pokračování započaté spolupráce s dalekými civilizacemi.  


Nejenom technickými otázkami se však zabývají někteří slánští občané. Jeden nejmenovaný, ale dobře známý slánský politik upozornil na to, že pokud bude raketoplán startovat ze Slaného, pak se de facto může stát i odloučenou lokalitou našeho města ve vesmíru. A v tomto případě by na jeho palubě měla být i možnost účastnit se všech parlamentních, krajských, komunálních i senátních voleb. Protože, samozřejmě, slánští občané by měli mít svá práva zaručena i ve vesmíru.  Pro tajemníka městského úřadu tak čeká na rozlousknutí pěkný oříšek - jak zajistit průběh voleb i na palubě raketoplánu. Ovšem na tomto místě je dobré připomenout, že i samotná osoba tajemníka městského úřadu je zatím stále někde ve hvězdách.

 

Reklamní odkaz:
Prohlídky raketoplánu Atlantis zajišťuje cestovní kancelář SLAN tour

http://www.slantour.cz/zajezdy/zobrazit/florida


1.4.2017