SLÁNSKÉ NOVINY

Slánští Stachanovci

2017-12-01 14:47:16, - redakce

O tom, že  produktivita práce ve vedení města se po nástupu staronového vedení slánské radnice  (Hrabánek, Bartoníček, ..) výrazně snížila, není sporu. Jen málokdo však očekával, že dosáhne v mnoha případech až podprahových hodnot.

Rada města, která by měla řídit a koordinovat veškeré dění ve městě,  de facto rezignovala na jakoukoliv tvůrčí iniciativu (pokud vůbec někdo z členů rady takové ambice kdy měl) a  stala se jen prostým hlasovacím  orgánem, který pokorně odhlasuje vše, co mu přijde na stůl.
Domnívat se, že se páni radní nějak zdržují hlubšími úvahami nad jím předkládanými dokumenty by byla zcela scestná myšlenka. Není výjimkou, že dokáží "projednat" i 30 bodů programu jednání rady za pouhých 55 minut.
Vyjímkou snad může být pouze radní Víšek (ČSSD), který však svoji aktivitu zaměřuje především na získávání stavebních zakázek města pro svoji soukromou firmu.
Neviditelný na jednáních rady města je pan poslanec Berkovec (ANO). Berkovec dokázal překonat všechny rekordy v neúčasti radního na jednání orgánu  do kterého byl zvolen od počátku založení města Slaný. Jeho neúčast na jednáních rady města dosahuje 90%. Ne že by jeho neúčastí bylo město Slaný o něco ochuzeno, ale přeci jen - i pan poslanec Berkovec za svoje členství v radě města pobírá určitou finanční odměnu, měl by tedy alespoň minimum nějaké práce pro občany města Slaného vykonávat.
Najít nějakou stopu činnosti v případě ostatních radních - Rubík (ODS), Matoušek (STAN), Zíma (ANO), Vašek (KDU-ČSL) je prakticky nemožné.  Můžeme tedy jen odhadnout, že nedělají nic. A i kdybychom se v jejich případě mýlili, nebude to jejich "něco" od toho našeho "nic" patrně příliš odlišné.
V zásadě příliš se však jejich aktivita neodlišuje od pracovních výstupů dalších, již uvolněných, funkcionářů města. O panu Bartoníčkovi (STAN), uvolněném radním města, víme jen to, že jeho specializací je pořádání výstav a udílení pamětních ocenění. V letošním roce měl jeden hlavní úkol - dát do pořádku Technické služby a v tom hrubě neobstál. Je veřejným tajemstvím, že celou práci za něj odvedli úplně jiní lidé. O jiných pracovních aktivitách pana uvolněného radního nejsou dohledatelné žádné stopy. Že se na městském úřadě příliš nezdržuje je veřejně známo, ale divit se tomu nemůžeme, protože již při svém zvolení do této funkce pan Bartoníček upozorňoval, že na práci na slánské radnici nemá moc času, protože se přednostně musí věnovat své rodině a dalším podnikatelským aktivitám.
O panu Bartoníčkovi tedy můžeme říci alespoň to, že kdo nic nedělá, nic nezkazí.
To se, bohužel, nedá říci o dalším uvolněném členovi vedení města, místostarostovi Zálomovi (ČSSD). Ten toho bohužel už zkazil opravdu hodně. Připomeňme např. prohraný soud ve věci pokuty UHOS  za výstavbu parkovacího domu, který stál město Slaný téměř milion korun a za nějž je místostarosta Zálom vyšetřován Policií ČR. Jako marginální nechme stranou  několik nabouraných aut městského úřadu. Vzniklá škoda zde byla jen v řádech desítek tisíc korun. Závažnější bude asi soud s firmou Koma, ve kterém si ing. Zálom, jako zástupce města,  nevede příliš dobře a tak městu Slaný reálně hrozí, že za nevyvedený parkovací dům bude muset doplatit cca 40 milionů korun.
O starostovi Hrabánkovi (ODS) můžeme objektivně prohlásit, že je prakticky všude, kde se něco děje, resp. přesněji, kde by se mohl nechat vyfotografovat či prezentovat na nějakém videozáznamu. A tak máme Hrabánka na dětském hřišti, Hrabánka u rolby na zimním stadionu, Hrabánka u strážníků městské policie,  Hrabánka mezi boxery a na mnoha dalších místech. Akorát ve škole, které pan Mgr. Hrabánek stále ještě řediteluje, jej příliš často nenajdeme. Tedy pokud zde zrovna nepořádá setkání s občany. Však i  o tom najdete bohatý obrazový dokument na stránkách města. Je vidět, že starosta Hrabánek na svojí sebeprezentaci usilovně a cílevědomě pracuje. Bohužel, mnohem menší úsilí věnuje pan Hrabánek skutečným problémům města. Byť je pravdou, že řadu z nich se mu podařilo odsunout na dobu, kdy již na slánské radnici působit nebude. Pozor: odsunout, nikoliv vyřešit! A tak jsme, díky aktivitě starosty Hrabánka, nechali slánskou vodu  v rukách francouzské firmy Veolia, o více než rok zpozdili výstavbu čističky odpadních vod, zrušili výstavbu sportovní haly, o dva roky zpozdili rekonstrukci vytápění slánské nemocnice a v neposlední řadě místo zpětného převzetí Technických služeb do vlastnictví města jsme jejich část prodali firmě AVE. Pak se nemůžeme divit, že pan starosta má spoustu volného času k tomu, aby své "úspěchy", po vzoru jiných úspěšných politiků,  pravidelně prezentoval na svém soukromém facebookovém profilu. Co na tom, že se vkládání fotografií na svůj soukromý profil věnuje v pracovní době, tedy v době, kterou by měl věnovat práci pro město a jeho občany.
Příliš aktivity nevyvíjejí ani výbory a komise, které byly zřízeny zastupitelstvem a radou města. Jakous takous aktivitu vykonává pouze Finanční výbor, který vede pan Chyský (Svobodní) a to i přesto, že v důležitých otázkách mu občas vedení města hází klacky pod nohy, místo aby jeho činnost podporovalo.
Zcela tragická  je práce Kontrolního výboru, který vede pan Rubík (ODS). Přesto, že práce tohoto výboru by měla být soustavná, nedokázal Rubík předložit na jednání zastupitelstva za poslední rok žadný konkrétní výstup z práce tohoto výboru.  Práci předsedy Rubíka kritizuje např. členka výboru, paní Dolejší (KSČM), která poukazuje na to, že kontrolní výbor se sešel naposledy v červnu letošního roku, do dnešního dne (= tedy do konce listopadu) není z jednání tohoto výboru jakýkoliv zápis a celá činnost řízená resp. neřízena panem Rubíkem je zcela zbytečná.
Ještě smutnější je pak práce komisí rady města. Po nástupu  Hrabánkova vedení na slánskou radnici noví radní nejprve vyházeli část jim nepohodlných osob z původních komisí, případně zřídili komise nové. Ale o jejich činnosti toho mnoho vědět není. Aktivně pracuje pouze komise dopravní.
Situace dospěla již tak daleko, že např. nečinnost Komise pro otevřený úřad, kterou vede pan Nič (STAN), na diskusní forech města veřejně kritizuje člen komise, pan Renner. Jejímu předsedovi vytýká absolutní neschopnost řídit tuto komisi, která by spočívala byť třeba jen v elementární iniciativě tuto komisi někdy svolat. Z vyjádření pana Niče  je možné usuzovat, že tento pán (tedy pan Nič) o další práci  v komisi zájem nemá a tudíž se jí věnovat nebude.
Obdobně bychom  pak  marně pátrali  po konkrétních výstupech např. z jednání komise zájmové, do jejíhož vedení se najmenoval  pan Bartoníček (STAN) či komise pro kulturu  a památky, která nepracuje pod vedením pana Švába (ODS). 

Z výše uvedeného je patrné, že v dnešní době často proklamované heslo "nekecáme, makáme" do Slaného ještě nedorazilo. A jak se zdá, ještě dlouho nedorazí.


-pel-


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/soud-s-komou-opet-odrocen

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/megatunel

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/police-cr-vysetruje-vedeni-slanske-radnice

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/slanska-voda-zustane-ve-francouzskych-rukach

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/dric