SLÁNSKÉ NOVINY

Slaný po volbách

2010-10-18 17:28:56, - redakce

Již krátce po vyhlášení oficiálních výsledků komunálních voleb ve Slaném se rozeběhly rozhovory mezi představiteli jednotlivých politických stran o možnostech povolební spolupráce.

Samozřejmě, že se hraje především o možnost obsazení míst uvolněných členů zastupitelstva, tedy starosty a jeho dvou zástupců, ale také o další místa v Radě města. Jaké jsou možné scénáře dalšího vývoje:

 

a)      Pravicová koalice

Pokračování  předchozí koalice pravicových subjektů  ve slánském zastupitelstvu. ODS a SNK sice významně  oslabily, na rozdíl od VpM/TOP 09, ale i tak by mohla mít tato koalice většinu 16 hlasů (z potřebných minimálně 14).  V případě vzniku této koalice  by byl největším kandidátem na starostu patrně dr. Ivo Rubík za ODS.

 

b)      Velká koalice

Na mnoha radnicích častý model, kdy se dvě nejsilnější strany - ODS a ČSSD,  domluví na společném rozdělení moci. I tato alternativa ve Slaném nabízí 16 koaličních hlasů a je tedy možná. Ne však příliš pravděpodobná. I zde by se ODS rozhodně snažila udržet post starosty a jeho zástupce.

 

c)      Koalice  "změny"

Je však také možná dohoda ČSSD s VpM/TOP09, které by s pomocí dalších menších stran zastoupených v slánském zastupitelstvu mohly vyšachovat ODS zcela z vedení slánské radnice. Tato koalice může dát dohromady 14 až 17 členů, takže i zde je dostatečná záruka na potřebný počet hlasů. V případě vzniku této koalice  by byl patrně největším favoritem na post starosty města dosavadní místostarosta, pan Jaroslav Hložek.

 

 Příští dny tak teprve ukáží, kdo je vlastně skutečným vítězem slánských komunálních voleb.