SLÁNSKÉ NOVINY

Sliby, chyby?

2011-01-02 10:11:26, - redakce

Jakou platnost mají předvolební sliby slánských komunálních politiků? Jakou odpovědnost cítí zvolení zastupitelé ke svým voličům? Podle prvních rozhodnutí některých z nich si patrně řada z nich již po dvou měsících nepamatuje z jejich předvolebních slibů téměř nic. 

O tom, že údržba ulic města je v letošní zimě více než zanedbaná  snad nepochybuje téměř nikdo. Pokud pochybuje, stačí navštívit některé jiné české město srovnatelné velikosti v okolí. Rozdíl je vidět na první pohled. Ve Slaném trápí občany především hromady starého neodklizeného sněhu všude, kam se podíváš. Sníh, který se na mnoha místech změnil v ledové hromady, brání v parkování automobilů, zužuje průjezdnost vozovek, vycházka maminek s kočárky po chodnících města je téměř nemožná. A jaké je řešení slánské radnice?  Žádné!

 

Samozřejmě, mohli bychom láteřit na práci či fungování Technických služeb. Ale příčina je jiná. Slánská radnice tento druh úklidu města na Technických službách nevyžaduje. A tak jej tedy nevykonávají. Samozřejmě, každá práce má svou cenu a ani zimní úklid  není zadarmo.

Již v roce 2010 se nedostávalo v městském rozpočtu finančních prostředků na zajištění celoročního úklidu. Dodatečně se musel přidávat z městské pokladny zhruba milion korun. A letošní brzký příchod zimy jen avizoval, že by bylo třeba vyčleněné prostředky navýšit min. o několik set tisíc korun. Bohužel, při projednávání  městského rozpočtu se v návrhu vedení města s žádným navýšením pro Technické služby neuvažovalo. Na potřebu zvýšení vyčleněných prostředků především na zimní údržbu komunikací ve městě upozorňovali zastupitelé z řad KSČM marně. Pravicová koalice na jejich apely k navýšení této položky rozpočtu zůstala hluchá. 

Můžeme se tedy jen zeptat zastupitelů za TOP09 a Volby pro Slaný, pánů Berkovce, Dobnera, Hložka či paní Peterkové, jak si mají jejich voliči vysvětlit např. tento bod z jejich volebního programu:

"Budeme požadovat v rozpočtu města více prostředků na opravy chodníků a komunikací a na jejich údržbu."

Nikdo z nich totiž v rámci projednávání rozpočtu s takovýmto požadavkem na jednání zastupitelstva nevystoupil, ani se nepřipojil k připomínkám opozičních zastupitelů. Že by tedy na své předvolební sliby již  zapomněli?