SLÁNSKÉ NOVINY

Sport v kraji bude končit

2020-12-01 18:58:29, - redakce

Nedávno zvolený radní Středočeského kraje, pan Vácha (STAN), odhalil na webovém portálu ctidoma.cz své plány na podporu sportu v našem kraji.

Váchova vize podpory sportu ve Středočeském kraji v příštím roce se dá popsat velmi jednoduše: Nebude žádná! 

Vácha chce zrušit systém sportovních center mládeže, který se na kraji utvářel v posledních 12 letech a kterým kraj podporoval nejlepší mladé sportovce a sportovní oddíly, které v našem kraji máme. V letošním roce, kdy byl tento systém ještě pod dohledem zastupitelů za ANO, ČSSD a KSČM, byla sportovní příprava těchto mladých sportovců z více než 50 oddílů po celém Středočeském kraji, podporována částkou cca 30 milionů korun. Ze slánských oddílů byly do tohoto systému zařazeni hokejisté a atleti.  

Další, co chce Vácha zrušit, jsou granty na celoroční činnost i organizaci soutěží pro sportovní oddíly. V letošním roce směřovalo z krajského rozpočtu do této oblasti cca 25 milionů korun. Z tohoto sportovního fondu mohl libovolný sportovec či sportovní oddíl získat na svoji činnost ročně příspěvek až 200.000 Kč. Od nového roku se má tedy zrušit i tato podpora. Ze slánských oddílů byly příjemci této podpory především oddíly, které dlouhodobě a úspěšně pracují s mládeží - např. fotbalisté, basketbalisté či oddíl stolního tenisu. 

Bylo by možné zde tady a teď rozvádět, co vše tímto rozhodnutím radní Vácha zničí. Ale asi by to bylo marné. Sportovcům a sportovním funkcionářům to je jasné a pana radního by to stejně nezajímalo. 

 L.Peška


P.S.: Asi bych mohl jen připomenout článek, který by se mohl dnes jmenovat třeba: "Já vám to říkal"