SLÁNSKÉ NOVINY

Starosta Hrabánek opět porušuje zákon

2017-10-19 08:09:22, - redakce

Úmyslného porušení zákona se dopustil starosta Hrabánek při svolání jednání městského zastupitelstva na středu 25. října.

Hlavním důvodem pro svolání tohoto jednání  je především to, že zastupitelé stále nesouhlasí s plánem starosty Hrabánka (ODS) a radního Bartoníčka (STAN) na odprodej ziskové části ( tzv. odpadové hospodářství)  Technických služeb firmě AVE. Naposledy se Hrabánek pokoušel prosadit tento prodej na jednání zastupitelstva 11. října, ale zastupitelé tento návrh odmítli.
Hrabánek se tedy rozhodl svolat po 14 dnech další zastupitelstvo a znovu se pokusit prosadit  tento pro  město Slaný značně nevýhodný prodej. Úmyslně však, ve snaze zabránit účasti slánské veřejnosti i řádné přípravě zastupitelů na jednání, svolává  toto jednání na poslední chvíli, v lhůtě kratší, než stanoví zákon o obcích.
Výklad Ministerstva vnitra pro tento případ je jasný:
Obecní úřad je povinen zveřejnit informaci na úřední desce 7 dní před zasedáním zastupitelstva obce.  Je nutné, aby tato informace byla na úřední desce zveřejněna po celých 7 kalendářních dnů předcházejících dni, ve kterém se koná příslušné zasedání zastupitelstva obce. Mezi dnem zveřejnění na úřední desce a dnem zasedání zastupitelstva obce by tedy mělo uplynout nejméně 7 celých po sobě jdoucích kalendářních dnů (7 x 24 hodin).
(citace z materiálu Ministerstva vnitra)

V případě svolání jednání na 25. října měla tedy být informace o jednání zveřejněna městským úřadem nejpozději v úterý 17. října do půlnoci. To se však nestalo. Zastupitelé obdrželi pozvánku a část materiálů až ve středu 18. října kolem 16. hodiny a v obdobný čas byla informace o svolání zastupitelstva zveřejněna na úřední desce města.
Starosta Hrabánek i tajemník Brabec byli na možné porušení zákona o obcích a nedodržení zákonem stanovené lhůty upozorněni.   Přesto se rozhodli zákon o obcích ignorovat.
Starosta Hrabánek se zjevně snaží prodat Technické služby za každou cenu. I za cenu porušování zákona. Že tento jeho postup může vyvolat řadu dalších soudních sporů, zejména v případě, že by takto nezákonně svolané jednání opravdu odhlasovalo prodej Technických služeb,  se dá předpokládat.

L.Peška