SLÁNSKÉ NOVINY

Starosta města byl odvolán

2016-03-08 06:34:22, - redakce

Na pokračování jednání městského zastupitelstva, které začalo 29. února a pokračovalo  7. března, byl z funkce starosty města odvolán ing. Zálom.

Ale vezměme to popořádku.

Prvním bodem pokračování jednání městského zastupitelstva byl návrh na uzavření parkovacího domu. V obsáhlé diskusi se opět opakovali stejné argumenty. Část zastupitelů poukazovala na neekonomičnost provozu parkovacího domu, druhá část naopak na to, že by tento objekt měl napomoci vyřešit špatnou situaci s parkováním v centru města. Rozdílné názory zastupitelů však neumožnily přijmout žádné z navržených usnesení a tak je další osud parkovacího domu opět v rukou rady města. Zastupitelé totiž nerozhodli ani o jeho uzavření, ani neuvolnili žádné další finance na jeho ztrátový provoz.

Posledním bodem jednání pak byl návrh na odvolání ing. Záloma z funkce starosty města. Jak se ukázalo, impulsem k tomuto kroku byl především dopis starosty města na ministerstvo vnitra, ve kterém  ing. Zálom vyslovuje podezření na korupci či nekalé finanční praktiky   některých členů zastupitelstva resp. vedení města. Svoji roli patrně sehrála i ta skutečnost, že jako starosta města podal trestní oznámení na předchozího místostarostu města J. Hložka a jeho působení v čele sdružení Terra Prosperita, aniž by toto nějak projednal  v radě města či na zastupitelstvu, nebo v orgánech Terra Prosperita. Zastupitelé, kteří se cítili dotčeni těmito kroky starosty se pak v diskusi vyjádřili k vzneseným obviněním a postupně poukazovali na jejich nepodloženost.  Vystoupení některých zastupitelů, kteří se snažili nalézt nějaké smířlivé řešení vzniklé situace byly v menšině a tak po více než 2 hodinách zastupitelé přikročili k tajnému hlasování. Z přítomných 25 zastupitelů hlasovalo  14  pro odvolání ing. Záloma z funkce starosty města, tedy minimální  počet potřebný k přijetí tohoto návrhu.

Na základě výsledků hlasování i vystoupení některých řečníků se dá tedy usoudit, že pro odvolání starosty hlasovala pouze část koaličních zastupitelů a několik zastupitelů opozičních. Město tedy od 8. března řídí 1. místostarosta, ing. Grohmann.