SLÁNSKÉ NOVINY

Středočeský kraj rozdělil dotace pro sportovní oddíly

2010-06-27 08:59:18, - redakce

Středočeský kraj v nedávných dnech schválil dotace z Fondu sportu a volného času.

Řada slánských sportovní oddílů se tak může těšit na významnou částku, která pozitivně přispěje k jejich ekonomické bilanci. Není tajností, že řada oddílů ve Slaném balancuje na hranici ekonomické existence a tak příspěvek, který na činnost od Středočeského kraje  v těchto dnech dostávají, jim výrazně pomůže v jejich další činnosti.

 

Na významné částky se tak mohou těšit slánští fotbalisté, hokejisté, basketbalisté, plochodrážníci, futsalisté, stolní tenisté, orientační běžci i sokolové. Není nezajímavé, že mnohdy tento krajský  příspěvek výrazně převyšuje   částku, kterou na jejich činnost přispívá samotné město Slaný.

Předsedy krajské Komise pro sport, dr. Ladislava Pešky jsme se dotázali, jak se podařilo získat takto významné finance pro slánský sport:

L.Peška: "Jsem rád, že se podařilo z tohoto grantového titulu pro slánský sport zajistit opravdu významnou částku, celkem více než 800.000 korun. Komise pro sport Rady Středočeského kraje se netajila tím, že v rámci těchto dotací chce pomoci především sportovním oddílům, které pracují s mládeží. Úspěšnosti slánských žadatelé možná napomohlo i to, že již v říjnu loňského roku jsem, ve spolupráci se slánskou sportovní komisí, seznámil zastupce sportovních oddílů ve Slaném s novými zásadami  přidělování grantů v této oblasti. Na společné schůzce  jsme si také řekli, o které věci má smysl žádat, jaké jsou finanční kapacity tohoto grantu a co má či nemá naději na úspěšné vyřízení. Již řadu let je u tohoto grantového schématu několikanásobný převis poptávky nad možnostmi kraje, resp. částky, kterou kraj do tohoto fondu vyčleňuje.   I letos jsme mohli v rámci kraje uspokojit jen zhruba každou čtvrtou žádost.  Úspěšnost slánských žadatelů, ve srovnání s těmito čísly, byla tedy poměrně vysoká.  Samozřejmě, pozitivně tomu napomohl i fakt, že aktivity sportovních oddílů na slánsku velmi dobře znám a vím tak, že tyto prostředky budou opravdu účelně využity.  I když je jasné, že se i samotné oddíly musí přičinit o zajištění potřebných finnancí na jejich činnost. A pochopitelně i město by mělo mít větší zájem na podpoře sportu ve Slaném. Víte, ono je pak docela obtížné doporučovat např.  žádost 3. základní školy o dotaci z tohoto grantu, když sám její ředitel, pan Hrabánek, když se v městském zastupitelstvu jedná o navýšení podpory pro sport ve Slaném, hlasuje proti tomu, aby do sportu šlo z městského rozpočtu více peněz."