SLÁNSKÉ NOVINY

Teče voda teče

2017-05-25 06:40:54, - redakce

Voda ve slánských domácnostech teče, ale peníze od slánských občanů stále odtékají do Francie.

Beseda s občany, kterou zorganizovala skupina zastupitelů 11. května ukázala, že názor občanů i zastupitelů na nutnost co nejdřívějšího převzetí provozování vodohospodářské infrastruktury do vlastní správy je shodný.
V průběhu  besedy přítomní zastupitelé podrobně vysvětlili celou problematiku i složitost stávajících stavů a vazeb. Ing. Grohmann vysvětlil důvody, které vedly zastupitele i předchozí radu města k nutnosti rekonstrukce čistírny odpadních vod i podmínky získání dotace na tuto rekonstrukci. Ing. Zlámal objasnil rozdíly a výhody nově uzavřené smlouvy mezi městem Slaný a Středočeskými vodárnami  o převzetí vodohospodářské infrastruktury  oproti původní smlouvě, kterou připravil ještě bývalý starosta Rubík a zastupitelstvo přijalo v roce 2012. Připomněl také to, že každý rok odchází do Francie  jen z provozování vodovodů a kanalizací ve Slaném zisk kolem 4 milionů korun.  JUDr. Richtr připomněl právní defekty stávajícího smluvního vztahu, které sahají až do let 2004 - 2005. RNDr. Peška pak objasnil finanční toky, které jsou v současné době  mezi občany města a Středočeskými vodárnami a jejich změny po převzetí správy celé infrastruktury  městem. Na konkrétních příkladech vyvrátil názory některých členů současného vedení města o tom, že by město Slaný mělo na převzetí správy vodovodů a kanalizací nějak doplácet.
V závěru besedy zastupitelé města informovali občany o tom, že budou usilovat o to, aby k převzetí  vodohospodářské infrastruktury došlo co nejdříve. S ohledem na skutečnost, že současné vedení města  se snaží odsunout  již jednou posunutý termín převzetí této správy o další dva roky, rozhodla se skupina zastupitelů vyzvat starostu města ke svolání mimořádného jednání zastupitelstva, na kterém  by bylo možné projednat všechny potřebné kroky a opatření k tomu, aby aktuálně stanovený termín pro zahájení vlastního  provozování vodovodů a kanalizací, tedy 1.leden 2018, byl dodržen.
Toto jednání  zastupitelstva města je svoláno na středu 31. května.