SLÁNSKÉ NOVINY

Technické služby se potápí

2018-08-29 21:10:05, - redakce

Když město řídí ekonomičtí diletanti, nemůže to jinak dopadnout.

Že byl prodej části Technických služeb firmě AVE Kladno, který prosadili především starosta Hrabánek (ODS) a radní Bartoníček (OMS/STAN) pro město značně nevýhodný, se vědělo již v na podzim loňského roku. Že však se bude ekonomika provozu této organizace vyvíjet tak dramaticky špatně, to se neodvážil odhadnout patrně nikdo.

 

V minulých letech pravidelně vykazovaly Technické služby provozní zisk kolem 1 až 2 milionů korun ročně. Především díky části tzv. odpadového hospodářství, která však byla na podzim 2017 prodána firmě AVE. Již tehdy někteří zastupitelé (Hůla, Peška) upozorňovali na to, že město bude muset výrazněji  dotovat činnost zbývající části TS. K tomu také došlo a od roku 2018 se nevýšily platby, které Technické služby inkasují za práce, které pro město Slaný zajišťují asi o 20% (cca o 7-8 milionů korun). Bohužel, ani to nestačí.

Již v polovině roku jsou Technické služby v situaci, kdy nemají finanční prostředky na běžné platby a dostávají se tak do platební neschopnosti. Rada města tak na začátku léta souhlasila s tím, že TS mohou fakturovat městu některé činnosti předem, aby měly dostatek prostředků na mzdy, platby leasingů apod.   

Ani to však nestačí. Jednatel společnosti, pan Kučera, vyčíslil, že k zachování provozu organizace do konce roku 2018 potřebuje finanční dotaci ve výši 6,8 milionů korun. Rozhodnout by o tom mělo zářijové zastupitelstvo města.

Připomeňme, že část Technických služeb byla prodávána firmě AVE za 14 milionů korun a to včetně veškeré techniky a vybavení potřebné k zajištění předávané činnosti, tedy svozu komunálního odpadu.  Přitom jiné výpočty ukázaly, že hodnota techniky potřebné na zajištění těchto činností, v případě, že by si ji museli TS znovu pořizovat, by se pohybovala kolem 40 milionů korun.

Za 14 milionů korun se tedy město zbavilo této lukrativní činnosti a během jediného roku je musí do Technických služeb vrátit, aby se tato organizace vůbec udržela nad vodou. A to ani nemluvíme o tom, že za samotný svoz komunálního odpadu platíme o 3 miliony korun více, než tomu bylo v době, kdy jej pro město Slaný zajišťovaly přímo Technické služby. To je stručný výsledek rozhodnutí pánů Hrabánka a Bartoníčka z vedení Slánské radnice.

 


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/kdo-nic-nedela