SLÁNSKÉ NOVINY

Tři otázky pro Vlastimila Vondrušku

2022-12-19 10:14:12, - redakce

Cestovní kancelář SLAN tour spolupracuje s jedním z nejčtenějších českých spisovatelů současnosti, dr. Vlastimilem Vondruškou, již několik let. Společně připravují jím komentované speciální prohlídky hradu Bezděz. Tentokrát však poskytl pan Vondruška krátký rozhovor i pro Slánské noviny.

SN: Na co se mohou těšit vaši čtenáři v příštím roce? 

VV: Navzdory věku a všem nepříznivým okolnostem, které knižní trh zasáhly, se snažím držet své obvyklé čtyři tituly za rok. Román Zásnubní prsten z časů renesance je již hotový a rukopis se v nakladatelství připravuje k tisku, takže vyjít by měl na přelomu zimy a jara. Před letními prázdninami je plánován Oldřich z Chlumu (již 31. titul s tímto hrdinou) s názvem Černá lilie. Na podzim se chystá další renesanční příběh Katův odkaz a před Vánocemi 2. díl Lucemburské epopeje. Navíc jako prémie pro věrné čtenáře vyjde ještě kniha Zapomenutý zločin, v níž bude kromě detektivního příběhu také můj starší titul Katovny a mučírny v upravené reedici. 

SN: Co čte spisovatel Vondruška, když zrovna nepíše vlastní knihu? Zaujala vás nějaká v poslední době? 

 VV: Za rok napíšu kolem jednoho tisíce normostran, abych dodržel své sliby a závazky. A to mi ještě někteří čtenáři v dobrém vyčítají, že píšu pomalu. K tomu připočítejte občasné články, besedy v knihovnách a velkou zahradu, o kterou se spolu s ženou staráme. Takže času na jiné záliby je pomálu. Samozřejmě se snažím sledovat, co vychází, ale přiznám se, že většina "moderních" titulů mě nedokáže vtáhnout tak, abych dočetl do konce. A tak se spíše vracím ke starší literatuře a s chutí si čtu osvědčené tituly z mé obsažné knihovny. 

SN: Jak vidíte budoucnost České republiky v několika příštích letech? I s ohledem na současnou domácí i zahraničí situaci politickou, ekonomickou ... 

VV: Jak napsal už Ovidius: "Bývaly kdysi zlaté časy?" Vidím, co se děje, a tak trochu nechápu, proč by měl být pokrok sjednocené Evropy založen na vegetariánství, jízdě na kole a dvou svetrech. Je to nejspíše daň za přílišný blahobyt, protože jsme sešli z cesty rozumu a pokory a opájíme se chiliastickou ideologií. V nejbližších letech se tedy obávám hospodářské recese, stejně jako to říkají ekonomičtí odborníci, sociálních turbulencí, nesmyslného žvanění politiků a "blbé nálady". Aby tohle člověk přežil, musí si v první řadě hlídat svou hlavu a nepodléhat depresím a zoufalství. A chránit to, co má smysl, tedy rodinu a vlastní zájmy. Tak se vlastně vracíme do doby mého mládí. Přežít s optimismem v marastu zmaru.