SLÁNSKÉ NOVINY

V zápase o dopady krize je skóre 2 : 18,5

2010-07-29 07:57:06, - redakce

V tomto příspěvku se ing. Dosoudil, člen městského zastupitelstva za ČSSD, ještě jednou vrací k problematice městského rozpočtu i k tomu, jak tuto  neutěšenou  finanční situaci řeší vedení města.

Přesto, že tento problém nebyl předmětem mé první interpelace o rozpočtových přesunech, prováděných bez schválení zastupitelstva, starosta Ivo Rubík mě neopomněl ve své odpovědi poučit, s konkrétním odkazem na zákon o rozpočtových pravidlech, kdy je nutno povinně přijmout rozpočtová opatření.  Je to, mimo jiné i tehdy, hrozí-li nebezpečí vzniku rozpočtového schodku. Zůstal jsem zírat, protože opoziční kritika se konzistentně týkala této situace, ale stále zůstává bez adekvátní odezvy. Toto mě inspirovalo se podívat, jak vlastně rada reagovala na toto zákonné ustanovení ve svých dokumentech, předkládaných k projednání v zastupitelstvu.  Vycházel jsem pouze z údajů zveřejněných na webu městského úřadu, kde, nevím proč, jednotlivá rozpočtová opatření nejsou zveřejněna. Takže, v terminologii starosty jsem se mohl dopracovat jen k "polopravdám", které vycházejí z údajů ve zveřejněných dokumentech.

Tak jak to bylo s protikrizovými opatřeními, které město povinně "nepřijalo"? V rozpočtu na r. 2009, který byl projednáván v posledním měsíci roku 2008, je počítáno s nárůstem příjmů o 12,2%  (skutečný propad byl 11%) a výdajů o 9,4%. Z takto podivné kalkulace bylo všem, mimo radních a pravicové většiny zastupitelů, zřejmé, že se jedná o naprostá hausnumera, která jen umožní zvýšit předvolební finiš v utrácení, demonstrující historicky nejvyšší výdaje a schodek ve veřejných financích. Celé rozpočtové balamucení pak bylo alibisticky kryto jedinou poslední větou textové části, ve které předkladatel připomenul, že pokud se vlivem krize nedosáhne plánovaných daňových příjmů, budeme nuceni přistoupit k restrikci výdajů.

Pochopitelně, ke krizovému vývoji došlo, ale neadresná připomínka se minula s adresátem. Nikdo donucen k ničemu nebyl. V závěrečném účtu za loňský rok je opět zmíněna krize, opět jednou větou. V dalším textu je uvedeno, že výpadek daňových příjmů proti roku 2008 činil 25 mil., a že byla učiněna restrikce ve výši 10 mil. Kč. Celkový nárůst výdajů pak byl zdůvodněn inflací, takže schodek hospodaření vzrostl o dalších 21 mil. Kč na 81 milionů korun. Skóre 10 :21.

Město, podle vyjádření starosty Ivo Rubíka se porušení rozpočtové kázně nedopustilo a není proto nutné výhrady opozice prošetřovat a hledat viníky. Divná logika, když zákonná pravidla, která sám cituje, ukládají povinně přijmout, pokud hrozí rozpočtový schodek, rozpočtová opatření, samozřejmě cílena tak, aby nepředvídatelné negativní důsledky v hospodaření byly eliminovány. Zastupitelé svou koaliční většinou, na návrh rady, pak schválili pravý opak.

A jak se plánuje šetřit v letošním roce? Návrh rozpočtu zmiňuje úsporu u tajemníka úřadu 2 mil. Kč, podobně u odboru životního prostředí. Na čem se má šetřit už konkrétně neuvádí. V součtu se však všechny kapitoly navýší oproti rozpočtu loňského o 18,5 mil. korun. Skóre narůstá na 2: 18,5, volební programy jdou do finiše.            

 

Ing. V. Dosoudil, člen městského zastupitelstva

 

Související články:

Největší schodek v hospodaření města