SLÁNSKÉ NOVINY

Válka o vodu

2014-05-22 08:29:35, - redakce

Velmi dlouhá diskuse probíhala na jednání městského zastupitelstva ve středu 21. května hned  u prvního bodu programu. Trvala téměř 3 hodiny a hlavní problém byl jediný - schválit či neschválit  již 15. dodatek ke smlouvě mezi městem Slaný a Středočeskými vodovody a kanalizacemi.

Je dobré připomenout, že původně bylo toto jednání svoláno již na 13. května, ale pro nepřipravenost podkladů ze strany vedení města bylo zastupiteli na místě zrušeno. Dalo by se očekávat, že týden navíc využije vedení města k dopracování podkladových materiálů, ale nestalo se tak.

A tak se v diskusi k projednávanému problému rekonstrukce čističky odpadních vod (dále jen ČOV) střetávaly dva typy argumentů či úhlů pohledu.

Na první pohled nepřinášel předložený dodatek č. 15 do problematiky přípravy rekonstrukce ČOV mnoho nového. V podstatě jen nově upravoval požadavky na splnění některých termínů předložení podkladů resp. dokončení rekonstrukce. Mnohem zásadnější však bylo co vše tento dodatek neřešil, a podle názorů mnoha zastupitelů, řešit měl.

Již v úvodním slově připustil manažer rozvoje města, ing. Grohmann, že některé uzavřené dodatky představují pro město Slaný značné finanční riziko. Jedná se především o to, že některé dříve podepsané podmínky nebude patrně město Slaný schopno dodržet a z toho pak je možné odvodit, že městu hrozí možnost, že i původně přidělená dotace mu bude dodatečně odebrána. Nebo bude muset platit další pokuty za nedodržení některých podmínek. V zásadě tak je  ve hře až částka 80 milionů korun, které by mohlo město za určitých nepříznivých okolností zaplatit navíc.

Starosta města připustil, že se zástupci SVK o změně některých podmínek sice jednal, ale tito požadavky města na jejich vypuštění odmítli.

Na straně druhé pak stála především argumentace starosty města, Mgr. Hrabánka, že když nebude tento dodatek dnes (= tedy 21. května) zastupiteli schválen, město o dotaci na ČOV patrně definitivně přijde.

V diskusi vystoupil ing. Šrom (ČSSD), který situaci, kdy jsou zastupitelům předkládány takto důležité, ale zároveň rozporuplné materiály doslova v poslední minutě, označil za nepřijatelnou.
Dr. Peška (KSČM) upozornil na to, že již řadu týdnů je známa skutečnost, že dodatek č. 2, ze kterého vychází veškerá jednání s firmou Středočeských vodovodů a kanalizací, je s velkou pravděpodobností neplatný, neboť nebyl nikdy projednán a schválen kompetentními orgány města.   A že uzavírání takovýchto dodatků na bázi původního neplatného dokumentu celou situaci jen dále právně komplikuje.

Nepřesvědčivě pak působilo vystoupení starosty Hrabánka (ODS), který uvedl, že neschválení dodatku zmaří dlouholeté úsilí řady pracovníků městského úřadu, neboť (dle jeho vyjádření)  je toto poslední možnost jak potřebnou dotaci získat.
Ve skutečnosti se však již na předchozím (dubnovém) pracovním jednání zastupitelstva diskutovali i jiné varianty řešení problematiky ČOV. Především pak možnost posunout žádost o dotaci na rekonstrukci ČOV do období 2015 - 2020, na který se předpokládá vyhlášení obdobného dotačního titulu. Ve hře je i varianta provést místo kompletní rekonstrukce ČOV, na kterou je potřeba cca 120 mil. Kč, pouze základní rekonstrukci či modernizaci některých prvků, které by též pro potřeby našeho města v tomto desetiletí zcela postačovala a jejíž odhadované náklady se pohybují někde kolem 25 mil. Kč.


Nebylo tedy s podivem, že v následném hlasování opozice návrh na uzavření dodatku č. 15 nepodpořila a tento návrh tak získal pouze 13 hlasů (pro schválení návrhu je třeba minimálně 14 hlasů). Starosta města se pak pokusil celou situaci zachránit tím, že vyhlásil tzv. dohadovací řízení. Ve skutečnosti však mu šlo pouze o to, najít rychle dalšího zastupitele, který by jím předložený návrh podpořil. A tak i když k žádné dohodě nedošlo, hlasovalo se po téměř hodinovém čekání znovu. To se totiž stihl do jednacího sálu dostavit zastupitel dr. Kulich, který se sice zdržel na místě pouze 2 minuty, ale v potřebný čas zvedl ruku pro schválení dodatku č. 15 a pak opět odešel. Dlužno dodat, že v opakovaném hlasování na "pomoc" pravicové koalici přispěchal svým hlasem, podobně jako u nedávné volby starosty,  i pan Varvařovský. 
A tak byl dodatek č. 15 schválen. Jak však celá rekonstrukce ČOV dopadne a zda si současné vedení města se všemi problémy dokáže úspěšně poradit, to je zatím stále velkou záhadou.
Dosavadní výsledky práce starosty bychom mohli, v duchu jeho bývalé profese, jen stěží hodnotit známkou alespoň DOSTATEČNÁ.