SLÁNSKÉ NOVINY

Věřím ve změnu

2010-07-29 18:31:23, - redakce

Pan Ladislav Čepelák byl v letech 1992 - 1996 starostou města. Řadu let se tak podílel na jeho vedení. Později však byl místním sdružením ODS poněkud odsunut do pozadí a v komunální politice se téměř neobjevoval. Nyní by se rád do slánského veřejného života vrátil. Jaké jsou jeho názory na současné dění na slánské politické scéně, proč vystoupil z ODS i jaké jsou jeho současné politické ambice si můžete přečíst v exkluzivním rozhovoru pro Slánské noviny.

SN: Patřil jste mezi  první členy ODS ve Slaném. Jaké byly vaše začátky v této straně či v komunální politice vůbec?

L.Čepelák: Členem ODS jsem byl od podzimu r. 1991, v r. 1992 jsem byl zvolen do rady Místního sdružení. Místní sněm mě navrhl na první místo kandidátky do komunálních voleb v r. 1994, ve volbách jsem uspěl a následně jsem byl zvolen starostou města Slaného, pro volební období 1994 - 1998. Členem zastupitelstva Středočeského kraje, za ODS, jsem byl v období 2004 - 2008.

 

SN: Po 20 letech  jste z ODS vystoupil. Co vás k tomu vedlo?

L.Čepelák: Strany nejsou jen o programech, ale hlavně o lidech. Prožil jsem v ODS těžké časy, třeba po tzv. Sarajevském atentátu, ale vždycky nás ujednotila jistota opravdového předsedy, Václava Klause. Po jeho odchodu se poměry v ODS začaly měnit a poslední roky s panem Topolánkem, a s lidmi kterými se obklopil, to bylo něco neuvěřitelného. To už nebyla strana do které jsem před 19 lety vstupoval a v ní mě nic nedrželo.

 

SN: Říká se, že  váš odchod z ODS určitým způsobem ovlivnily i jisté neshody v místní organizaci ODS ve Slaném. Bylo tomu tak?

L.Čepelák: Bez komentáře

 

SN: Kam vedly vaše další kroky?

L.Čepelák: Uvítal jsem proto vznik strany TOP 09, její program se mi líbil, je pravicový a téměř shodný s ODS, ale reprezentovaný lidmi nezatíženými starými hříchy. Chtěl jsem do této strany vstoupit již na podzim r. 2009, to ale ve straně byl vyhlášen zákaz přijímání nových členů před volbami do parlamentu. Volby byly odloženy a v únoru letošního roku jsem vystoupil z ODS a požádal o přijetí do TOP 09. V květnu jsem byl Regionálním výborem v Kladně přijat. V současné době řeším zda jsem také současně členem místní organizace ve Slaném a také možnost kandidovat do komunálních voleb (existuje směrnice která to bývalým starostům za ODS a ČSSD zakazuje). Trochu mne překvapil ve Slaném naivní přístup ke stranické činnosti a poněkud odtaživý přístup ostatních členů k mé osobě. Doufám ale, že se vše vyřeší. V současné době jsem byl osloven Unií pro sport a zdraví, zda bych nepomohl s volbami do zastupitelstva.

 

SN: Proslýchá se, že se chcete pokusit o návrat do slánského veřejného života v nadcházejících komunálních volbách. Co vás k tomu vede?

L.Čepelák: V podzimních komunálních volbách bych chtěl kandidovat a trochu neskromně , dostat se  do zastupitelstva. Naše rodina ve Slaném žije již v několika pokoleních. Narodil jsem se v tomto městě a kromě "vojny"  jsem ho neopustil a chtěl bych, podle svých možností, ovlivnit další chod mého města. Věřím, že komunální volby budou částečně kopírovat volby parlamentní, a mohlo by tedy dojít ke změně složení zastupitelstva.

 

SN: Jaké máte největší výhrady či připomínky k současnému  vedení slánské radnice?

L.Čepelák: Zdá se mi , že vedení slánské radnice podlehlo dojmu, že jejich rozhodnutí jsou ta nejlepší a nikdo už nemůže nic lepšího vymyslet. Nemají totiž mezi sebou oponenty a naopak jsou pochlebovači ujišťováni o svojí neomylnosti. Ono se to stává většině vedoucích, napadalo to i mně, ale kolegové z tehdejší rady města mě z toho brzy a tvrdě vyvedli.

 

SN: Řadu let jste působil též ve funkci předsedy basketbalového oddílu ve Slaném.  Jak hodnotíte podporu, kterou  slánská radnice poskytuje sportovním oddílům ve Slaném?

L.Čepelák: Obávám se, že v hodnocení podpory sportu ve Slaném bych nebyl objektivní. Protože v době kdy jsem byl ve funkci starosty, se podle mého názoru pro sport ve Slaném hodně udělalo a nechtěl bych jen  srovnávat co bylo a je nyní. A tak jen v krátkosti co se podařilo : do majetku města byla převedena VSH (dosavadní nájemce se topil v dluzích, hrozilo uzavření) a později i nové fotbalové hřiště a obě tato zařízení byla napojena na dálkový rozvod topení, ve VSH byla provedena přístavba ubytovacího zařízení, vybudován bowling a squash, částečně rekonstruováno  ubytování a chlazení, byla započata výstavba krytého bazénu. Podporu sportovních oddílů se podařilo dotáhnout na 1,5 mil. Kč  ročně.

Za oddíl basketbalu mohu říct jen to, že máme možnost hrát v hale předepsaných rozměrů, s dobrou podlahou (abych to nezakřikl), slušným zázemím a vybavením, za únosný nájem a vedení VSH nám vychází vstříc.