SLÁNSKÉ NOVINY

Volby skončily, zapomeňte

2010-11-12 08:16:50, - redakce

Pro ty občany, kteří doufali, že letošní komunální volby mohou přinést změnu v obsazení slánské radnice, jsou výsledky voleb starosty a městské rady na ustavujícím zasedání městského zastupitelstva ve Slaném v pondělí  8. listopadu velkým zklamáním. Přesto, že se ještě krátce po vyhlášení výsledků komunálních voleb zdálo, že by se mohlo vedení slánské radnice obměnit, zůstalo nakonec vše prakticky při starém.

Asi největší "dík" za to patří představitelům těch politických stran, kteří před volbami velmi hlasitě deklarovali, že se současnou slánskou ODS  nechtějí mít nic společného, nebo veřejně prohlašovali, že  poměry na slánské radnici je třeba radikálně změnit. Je nepochybné, že právě tyto kroky od nich jejich voliči očekávali. Bohužel, nedočkali se. Někteří slánští zastupitelé především z řad USZ či Volby pro Slaný a TOP09 stačili během dvou týdnů povolebních vyjednávání velmi rychle zapomenout na vše, co svým voličům slibovali a až s nebývalou pokorou se zařadili do stádečka ovcí vedeného naším dlouholetým slánským pastýřem.

Ukázalo se, že velká část pravicových členů zastupitelstva  stojících mimo ODS nemá problém změnit své názory ještě rychleji,  než je v Česku obvyklé. Ještě krátce po volbách se např. představitelé USZ netajili svým názorem na to, že v městské radě by neměla mít žádná politická strana většinu (= rozuměj ODS), i tím, že by v tomto orgánu, dle jejich názoru, měla být zastoupena i druhá nejsilnější strana v slánském zastupitelstvu (= rozuměj ČSSD). Ale do pondělního  hlasování stihli na tyto své zásady velmi  rychle zapomenout. A tak v nové devítičlenné městské radě zasedá  5 členů za ODS a ani jeden zástupce za ČSSD.

Stejně tak i Volba pro Slaný, mezi jejímiž představiteli a ODS to před volbami velmi jiskřilo a především ze strany ODS se na jejich adresu snášela až neurvalá kritika, najednou, pod příslibem dobře placeného místa slánského místostarosty, rychle zapomněli na předvolební výhrady a bez jakýchkoliv skrupulí dali své hlasy těm, o jejichž dalším působení na slánské radnici před třemi týdny nechtěli ani slyšet.

O tom s jakou důvěrou se rodila nová slánská pravicová koalice svědčí i to, že její představitelé nenalezli ani elementární odvahu k tajným volbám. Je veřejným tajemstvím, že se znovu zvolený slánský starosta obával, že v tajných volbách by se jeho pracně slepená koaliční většina zbortila jako domeček z karet. A tak muselo být na všechny hlasující pěkně dobře vidět  v rámci tzv. veřejného hlasování. Ano, místní slánská ODS se  s úspěchem vrátila do 70. a 80. let  minulého století a nastolila známé praktiky jediné vůdčí strany.  A to bez ohledu na to, že  princip nezávislé a svobodné volby samosprávných orgánů byl jedním ze základních pilířů změn našeho společenského vývoje po 17. listopadu 1989!

A tak máme v čele města opět člověka, který se není schopen žádné sebereflexe, který se nechá svými spolustraníky vynášet na piedestal nenahraditelného politika, a  který se ve své neomylnosti stále více a více zamotává do vlastních lží a a protimluv.  Na postu místostarosty pak figuruje jeho spolustraník, o kterém za uplynulé čtyři roky nikdo nedokázal říci, co vlastně na městském úřadě dělá.  A mezi členy rady pak najdeme podnikatele, který se veřejně přiznal k tomu, že k získání stomilionového majetku od města mu napomohly kuloárové informace od jeho přátel ve vedení města a ODS.  Že se takovýto postup obvykle kvalifikuje jako trestný čin zneužití informací v obchodním styku, nestojí ve Slaném za pozornost.