SLÁNSKÉ NOVINY

Začala likvidace nepohodlných

2010-12-02 17:59:36, - redakce

Jako klasická ukázka, jak si počíná staronový starosta města ve vztahu ke svým politickým oponentům, posloužilo zasedání městského zastupitelstva a volba Kontrolního výboru dne 1. prosince.

Do Kontrolního výboru, který je ze zákona povinno zřídit každé obecní či městské zastupitelstvo, bylo nominováno politickými stranami celkem 11 členů zastupitelstva či dalších občanů města.   Vzhledem  k tomu, že předsedou tohoto výboru musí být člen zastupitelstva, navrhla ČSSD do této funkce Mgr. Stanislava Švarce, který tuto funkci vykonával již v uplynulém volebním období.

Rozhodnutím pravicové koalice však byl počet členů výboru stanoven na devět. Bylo tedy jasné, že někteří navržení kandidáté nemohou být zvoleni. ODS tak stáhla nominaci jednoho ze svých kandidátů ještě před vlastní volbou  Následně pak starosta města navrhl, aby bylo hlasováno o každém návrhu zvlášť a to v abecedním pořadí. Bez ohledu na to, že tento způsob zjevně neřeší možnost, že všichni kandidáti mohou získat nadpoloviční většinu a tím být formálně zvoleni a jako takový byl tedy tento návrh doslovo volebním paskvilem, který starosta nanutil členům zastupitelstva. Osobně se totiž zasadil o to, aby byl zamítnut návrh dr. Pešky, který navrhl, aby nejdříve byl zvolen předseda výboru, který musí být členem zastupitelstva, a teprve poté bylo přikročeno k volbě dalších členů výboru. Vzhledem k tomu, že návrh na předsedu výboru byl jediný a to na Mgr. Švarce, bylo zřejmé, že pravicová koalice je rozhodnuta zvolení tohoto zastupitele ČSSD do Kontrolního výboru zabránit.  Starosta si ještě před touto volbou vyžádal přerušení jednání, aby na separátní schůzce pravicových zastupitelů nadirigoval, jak má další volba probíhat.

A dle těchto pokynů pak bylo voleno 9 navržených členů Kontrolního výboru. Před volbou posledního navrženého kandidáta,  Mgr. Švarce, však starosta prohlásil, že tato volba již postrádá smysl, neboť 9 členů Kontrolního výboru již bylo zvoleno.  

Proti tomu prostestoval jak pan Matějka, předseda ČSSD a člen zastupitelstva, tak i dr. Peška, který členy zastupitelstva upozornil, že pan Švarc byl řádně navržen a jeho volba proběhnout musí! Teprve po těchto vystoupeních nechal starosta hlasovat i o volbě pana Švarce. Vzhledem k tomu, že jeho kandidaturu podpořili pouze zastupitelé za ČSSD a KSČM, nebyl pan Švarc do Kontrolního výboru zvolen.

Na jedné straně tak starosta okázale nabízí obsazení Kontrolního výboru opozičním stranám, na straně druhé však si pravicová většina diktuje, kdo z členů opozice může v Kontrolním výboru zasednout či mu dokonce předsedat.

Toto starostovo tažení proti Mgr. Švarcovi není možné nevidět v souvislostech s jeho častou kritikou vedení města z pozice předsedy Kontrolního výboru v přechozím volebním období.

Paradoxně tak byla za člena Kontrolního výboru zvolena např. paní, kterou nikdo nikdy na jednání městského zastupitelstva neviděl, ale člověk, který se této práci po celé uplynulé čtyři roky věnoval, byl pravicovou koalicí a její "volbou" označen jako nežádoucí.