SLÁNSKÉ NOVINY

Začíná výprodej stavebních parcel ve Slaném?

2010-06-18 21:11:56, - redakce

Získat stavební parcelu ve Slaném či v jeho okolí není nijak snadné. Většina dostupných ploch byla buď vyčleněna  na tzv. velké developerské projekty, nebo je již před časem skoupili různé další podnikatelské subjekty. Nejaktivněji si v této činnosti počínala v poslední době firma pana Frolíka  - Háje invest. Vhodné pozemky jsou již několik let připraveny k prodeji též v lokalitě na Hájích, ale jejich převedení na stavební parcely a dalšímu prodeji občanům města zatím, z nejasných důvodů, brání starosta města. 

Očekávali bychom tedy, že když se město rozhodne odprodat ze svého majetku nějakou stavební parcelu, že se o takovou nabídku bude zajímat řada občanů. Ale v případě pozemkové parcely v lokalitě U hvězdárny o výměře  609 m2 tomu tak překvapivě nebylo.  Před časem  o  koupi  této stavební parcely požádali město majitelé firmy K.N.Š., pánové Nový a Šubrt. A vedení města jim maximálně vyšlo vstříc: Městská rada stanovila dne 14.4.   kupní cenu ve výši 1.000 Kč/m2   a rozhodla o tom, že tuto parcelu odprodá zmíněné firmě. Následně pak ještě z formálních důvodů a ve velmi strohé podobě tuto informaci zveřejnila na úřední desce po dobu 15 dní (od 19.4. do 4.5.).

Firma K.N.Š. tak za tuto stavební parcelu zaplatí  609.000 Kč.

Srovnejme si tuto cenu s jinými prodeji obdobných stavebních parcel v lokalitě našeho města.

Firma Háje Invest ve stejné lokalitě, jako je tento pozemek,  nabízí stavební parcely za 2.600 Kč / m2.

Ve stejné době nabízí město i další stavební parcelu v Arbesově ulice - tuto však vybraný zájemce kupuje za 2.050 Kč za metr čtverečný, tedy za více než dvojnásobek. 

Při těchto cenách by mohla stát uvedená parcela až 1.583000 Kč!

Rozhodnutí městské rady připravilo město Slaný možná až o milión korun! Připadá vám rozhodnutí městské rady více než podivné? Nám také, ale důkazy o nějaké korupci či "podmazání" některých představitelů města samozřejmě nemáme.

Tak se alespoň můžeme ptát:

Proč byla prodejní cena stanovena o více než polovinu níže, než jsou běžné ceny stavebních parcel ve Slaném?

Proč nebyl záměr o odprodání této stavební parcely zveřejněn tak, jak ukládá zákon, před rozhodnutím Městské rady o prodeji této parcely?

Proč o tomto záměru nebyli informováni  občané města, nebo případně další potenciální zájemci?

Proč je tato parcela v nabídce městského úřadu na úřední desce označována jako orná půda, když se evidentně jedná o stavební parcelu?

Proč není na uvedené nabídce městského úřadu zveřejněna žádná výzva k zájemcům o odprodej, ani informace o minimální ceně? 

Proč není nikde uvedeno, dokdy se mohou přihlásit zájemci o zakoupení této parcely?  

 

Definitivně o tomto podivném prodeji rozhodne městské zastupitelstvo ve středu 23.června. I vy se tak můžete přijít zeptat starosty města, proč se v tomto případě postupovalo přinejmenším nestandardně.