SLÁNSKÉ NOVINY

Závod s časem

2015-04-18 08:36:45, - redakce

Čtyři velké investiční dotační projekty připravuje v současné době vedení slánské radnice.

Jejich realizace však není vůbec jednoduchá. V minulých letech se příprava těchto projektů výrazně posunula, neboť investiční prioritu získal jednoznačně parkovací dům. A tak se v této době jedná spíše o to, zda se podaří všechny projekty včas realizovat. Uzávěrka penězovodu z fondů EU se totiž s blížícím se koncem roku 2015  nezadržitelně přibližuje.

Překvapivě nejlépe z těchto velkých projektů si vede "Rekonstrukce ledové plochy zimního stadionu". I když se realizace této akce začala připravovat teprve na podzim loňského roku a rozhodnutí o přidělení dotace město Slaný obdrželo v únoru 2015, je možné zahájení této rekonstrukce  očekávat každým dnem. Proběhlo výběrové řízení na dodavatele této akce a v minulých dnech zastupitelstvo schválilo smlouvu s vítězem výběrového řízení. Akce, na kterou bychom měli získat dotaci ve výši cca 17,5 milionů korun, si vyžádá další finanční náklady  ze strany města cca ve výši  3,4 mil. Kč. Práce na zimním stadionu by měly být zahájeny na přelomu dubna a května a celá přestavba by měla být dokončena do konce srpna letošního roku.

Výrazně složitěji se vyvíjí investice ve slánské nemocnici "Rekonstrukce gynekologicko - porodnického a pediatrického oddělení Nemocnice Slaný". I když město získalo dotaci na tuto investiční akci již v červnu 2012 a její realizace (dotace 18 mil. Kč, podíl města 8 mil. Kč) byla zastupitelstvem schválena na jaře 2013, vlastní stavební práce ještě vůbec nezačaly. Minulé vedení města nedokázalo vyřešit časovou kumulaci investičních akcí odsunutých vlivem stavby parkovacího domu. Od roku 2013 až do léta loňského roku se navíc řešilo financování podílu města na projektu a přípravné práce tak stagnovaly. A tak se v současné době nacházíme teprve ve fázi hledání zhotovitele stavby. Přitom dle původního harmonogramu měla být tato akce dokončena nejpozději na jaře 2015. Věříme však, že se městu podaří realizovat nejzásadnější část této investiční akce během léta 2015.   

Ještě horší je situace s připravovanou rekonstrukcí Husovy ulice. Bohužel, tato investiční akce za cca 35 milionů korun byla a je poznamenána různými pohledy na důležitost a financování celého projektu. Nejprve byla na jaře 2013  bývalým vedením města vyřazena z plánovaných investičních akcí. O několik měsíců později byla mezi ně opět vrácena, byť ve výrazně okleštěné podobě (financování cca do výše 20 mil. Kč). Na jaře 2014 byla opět vrácena do hry původní varianta a záměr realizovat tuto akci potvrdilo i nové vedení města v prosinci 2014. Bohužel, i zde se nedaří dodržet plánovaný harmonogram prací, podle nějž měly být stavební práce na Londě zahájeny již v únoru letošního roku, neboť velké množství změn, kterými projekt prošel, je nutno postupně zapracovávat a konzultovat s poskytovatelem dotace.  V současné době tak probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby a úsek manažera rozvoje města hledá nový prostor pro realizaci projektu během roku 2015. 

Patrně nejsložitější je situace v příprav rekonstrukce  čističky odpadních vod. Úplná rekonstrukce celého areálu je odhadována na cca 135 milionů korun. Bohužel, díky chybám v rozhodování a nečinnosti minulého vedení města jsme přišli o přislíbenou dotaci ve výši 90 milionů korun a tak je celá akce nyní výrazně zbržděna. I když je stále možnost získání původně přislíbené dotace z ministerstva životního prostředí, realizaci celé akce brání pro město Slaný nevhodně uzavřené smlouvy, které v letech 2005 - 2006 podepsal bývalý starosta města s firmou Veolia / Středočeské vodovody a kanalizace.  Připravuje se alespoň částečná rekonstrukce ČOV, která by měla vyřešit nejakutnější problémy a vedení města zároveň hledá možnosti, jak odblokovat zatím neprůchodnou cestu k opětovanému získání dotace na celkovou rekonstrukci.

Skutečnost, že v předvolebním obdobím v roce 2014 nebyla ochota bývalého vedení města k přijetí zásadnějších rozhodnutí a příprava těchto velkých investičních akcí tak nemohla v plném rozsahu proběhnout, má důsledky i na jejich financování. Např. pro financování rekonstrukce  gynekologicko - porodnického pavilonu slánské nemocnice byl předjednán úvěr u Komerční banky, který ovšem město Slaný vůbec nečerpalo, neboť akce fakticky stavebně zatím vůbec nezačala. Financování celé akce tak bude muset být zajišťováno znovu. Přesto je rada města připravena financování všech plánovaných akcí v potřebných termínech zajistit. 


L.Peška