SLÁNSKÉ NOVINY

Zavřete jim huby

2016-09-15 08:59:26, - redakce

Zářijové jednání městského zastupitelstva a jeho 36 bodů navrženého programu signalizovalo dlouhé a bouřlivé jednání. Nakonec však vše bylo trochu jinak.

Již v úvodu několik zastupitelů navrhlo změny v programu. Ing. Šmehlík vystoupil s tím, že chce, aby se projednávaly závažné nedostatky v práci místostarosty Záloma a navrhl hlasování o jeho odvolání z funkce. J. Hůla navrhl stažení bodu, který se týká problematiky Technických služeb z programu jednání, protože ani on, ani další zastupitelé neobdrželi novou smlouvu mezi městem a TS, přesto, že oni požádali. Dr. Peška se dotázal, proč není v návrhu programu jednání uveden bod Interpelace, tedy odpovědi vedoucích představitelů města na otázky zastupitelů, přesto, že o zařazení tohoto bodu požádal již před 14 dny. Ale žádný z těchto dodatečných návrhů či požadavků opozičních zastupitelů přijat nebyl.  Z vyjádření Bartoníčka a Hrabánka vyplynulo, že hlasování o odvolání ing. Záloma  z funkce nepřipustí, odpovídat na dotazy zastupitelů nebudou a to, že nemáte smlouvu s Technickými službami, kterou vám jako podklad k jednání nechceme dát, není důvod pro neprojednávání bodu, jak se vyrovnat s neoprávněnými fakturacemi této organizace městu.
 První bod programu tak byl návrh na vybudování nové cyklostezky do Vítova. Problém byl v tom, že zastupitelé, kteří měli vybudování této stezky odsouhlasit, od vedení města nedostali k dané akci jedinou informaci. Ani plánek, kudy by měla trasa cyklostezky vést, ani náklady na pořízení, ani informace k podmínkám dotace, o kterou chce město požádat.   Zastupitel Hůla sarkasticky navrhl, aby k podkladovým materiálům pro zastupitele tito dostávali i výtisk Kladenského deníku, kde je možné o plánované cyklostezce získat více informací, než dostanou zastupitelé od vedení města. A tak řada vystupujících (Zlámal, Grohmann, Šmehlík, Peška, Cílek) upozorňovala  na to, že chybí jakákoliv návaznost tohoto krátkého úseku na jiné cyklostezky, že není vyjasněna participace dalších měst a obcí na pokračování této trasy, že jsou jiné, možná cyklisticky  vhodnější trasy, že chybí i cyklistická infrastruktura uvnitř města, že v předložené smlouvě jsou závažné chyby a protimluvy, že nemají žádné informace o podmínkách dotace ani o celkových nákladech této akce. Do ruda rozčílený Bartoníček, ani starosta Hrabánek na většinu těchto argumentů nedokázali pozitivně reagovat a tak jen do nekonečna opakovali: "za všechno můžete vy, měli jste si tyto informace zjistit předem". Když někteří zastupitelé (Šmehlík, Cílek, Hůla, Peška, Drholec) oponovali, že se v posledních týdnech opakovaně marně snažili získat  více informací od vedení města, ale to na jejich žádosti vůbec nereagovalo, přestal Bartoníček na připomínky zastupitelů odpovídat a místo toho se věnoval obcházení jeho koaličních spojenců, aby jim připomněl, jak mají povinnost hlasovat. Šourek (ČSSD), kterého jednání přestalo zjevně bavit již u prvního projednávaného bodu z 36 předložených navrhl ukončit diskusi. Ale po výhradách   některých zastupitelů nebyl tento návrh přijat.  A tak byl nakonec  návrh, který předložila rada města na spolupráci při vybudování cyklostezky  obcí  Žižice, zastupitelstvem většinou přítomných zastupitelů schválen.
Grilování vedení města pokračovalo dalším bodem - byl jím materiál, který se zabýval deseti významnými investičními akcemi a stavem příprav. Začínal největší akcí, rekonstrukcí čističky odpadních vod. I zde měli zastupitelé řadu dotazů. Peška se dotázal, proč ing. Zálom nepředložil do 31. července harmonogram celé přípravy, tak jak mu uložilo zastupitelstvo na minulém jednání?  Žádná odpověď. Ing. Zlámal se dotazoval, jak bude probíhat příprava koncesního projektu a další provozování?  Uvidíme, říká Hrabánek.  Šmehlík, Peška, Hůla se ptají, kdy bude konečně založena městská firma SLAVOS a jmenován její jednatel? Ani zde nedokázal Hrabánek odpovědět. Konkrétní odpovědi se vyhýbá, utápí se v obecných nic neříkajících frázích, jak je všechno složité a náročné.   Richtr vystupuje s tím, aby se na přípravě této akce nepodílela firma Allowance, neboť je to ostuda pro město.   Tady už Hrabánek úplně ztrácí kontrolu nad svými  emocemi a začne zmateně vykřikovat něco o tom, jak vše, co předchozí rada města udělala, bylo špatně. Když se jej  Peška dotáže, o čem vlastně mluví, nedokáže odpovědět. A tak, obrazně sportovní terminologií, letí do ringu ručník v podobě pokynu "ZAVŘETE JIM HUBY". Podle předem dohodnutého scénáře vstává P. Rubík (ODS), a navrhuje, aby byla diskuze omezena na 2 vystoupení po dvou minutách. Hrabánek jásá a chce hned dát o tomto návrhu hlasovat. Opoziční zastupitelé bouří - jak mají projednávat 10 investičních akcí, když k nim mohou celkem vystoupit jen krátce a to maximálně dvakrát?  Rubík upřesňuje, že tím nemyslel jen tento projednávaný bod, ale i všech dalších 33 bodů programu jednání. Kulich se ještě dotazuje, zda slyšel správně. Ano, slyšel. Hrabánek rychle nechává hlasovat, většina jeho koaličních zastupitelů rozhoduje o tom, že již žádné názory a žádnou další diskusi k ničemu  slyšet nechce. Opoziční zastupitelé se postupně zvedají a odcházejí. Na rozloučenou si ještě bere slovo Martin Cílek a prohlásí na adresu těch, kteří rozhodli o nové podobě slánské demokracie: "Jste prasata".
V sále zůstávají  jen hlasovací loutky, další jednání probíhá již nerušeně, nikdo se na nic neptá ani nediskutuje. Inteligence opustila jednací místnost společně s opozičními zastupiteli. Všechny návrhy vedení města jsou přijaty, až na jeden, kde účelovost a manipulace s připravenou milionovou zakázkou zaváněla  tak, že to bylo cítit i daleko za hranicemi jednacího sálu Společenského centra Grand.