SLÁNSKÉ NOVINY

Zbabělost starosty Hrabánka

2016-10-04 19:21:05, - redakce

Jedenáct opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasí s nepravdivým způsobem, kterým starosta Hrabánek informuje veřejnost o průběhu zářijového jednání zastupitelstva města, požádalo o svolání mimořádném zastupitelstva. Starosta je povinen svolat takovéto jednání nejpozději do 21 dní o obdržení této žádosti.

Starosta Hrabánek toto zastupitelstvo svolal na 12. října, ale bod, který opoziční zastupitelé požadovali, a který by jim umožnil položit otázky členům vedení města, což jim na zářijovém jednání zastupitelstva bylo znemožněno, v návrhu programu chybí.
Starosta Hrabánek se tak zjevně snaží vyhnout nepříjemným otázkám, které provázejí řadu problematických rozhodnutí vedení města v posledních měsících. 


Jaký názor na toto bezprecedentní rozhodnutí starosty Hrabánka mají někteří zastupitelé?

Ačkoli zákon vyloženě nepožaduje svolat zastupitelstvo s programem, který navrhlo 11 zastupitelů požadujících svolání mimořádného zastupitelstva, domníval jsem se, že je to ve Slaném běžná praxe.
Je toho za poslední dobu nějak moc. Současná koalice neposkytuje opozičním zastupitelům materiály, o které si požádají, bezprecedentně umlčuje na zastupitelstvu diskusi, brání se zařazení bodu interpelace, mystifikuje v tiskových zprávách. Nevím, zda se mám smát nebo brečet, vzpomenu-li, za co byla kritizována předchozí - naše koalice a vezmu-li v úvahu současné praktiky.
Pokud se staří političtí matadoři snaží znechutit nováčkům práci v zastupitelstvu, výborně se jim to daří.
Jan Chyský, Svobodní


Je to jen další ukázka výsměchu současného starosty opozici, která v souladu se zákonem iniciovala svolání mimořádného zastupitelstva. Starosta opět ukazuje, že nejen že jedná v rozporu s dikcí zákona, ale že se ani neumí postavit k důležitým otázkám čelem. Nechce nebo neumí na ně odpovědět. Nelze než si vzpomenout na jeho slova - "chci, aby se město vrátilo do normálu" (= rozuměj My jsme ODS a budeme si dělat co chceme a s nikým se o tom  nebudeme bavit).
Martin Cílek, Naše město

Starostovi jde v podstatě o jedno jediné, najít procedurální postup, který by nebyl  napadnutelný a byl v souladu se zákonnými předpisy. Jedenáct "opozičních" zastupitelů požádalo o svolání mimořádného zastupitelstva . Fakt, který  není ojedinělý a který byl v historii našeho města již několikrát využit. Tomu se nemůže starosta vyhnout bez možných sankcí ze strany dozorových orgánů státní moci. Je logické, že těchto jedenáct zastupitelů chtělo svolat  zastupitelstvo z důvodů zařazení konkrétního programového bodu, ten ale pan starosta do programu nezařadil. Nechci předjímat, ale možný scénář, který bude následovat: Na mimořádně svolaném zastupitelstvu budou tito "opozičníci" žádat o zařazení a projednání tohoto bodu, ale tento návrh nezíská nadpoloviční podporu a mediálně to bude prezentováno, že mají co chtěli "opozičníci" (mimořádné zasedání zastupitelstva) , ale s ničím podstatným opět nevystoupili. Je to jen příklad toho, jak lze procedurálně omezovat diskuzi, zříci se  veřejného obhájení svých názorů a postupů. Cílem je vytvořit mediální obraz "Pana Hodného" , kterému "Síly zla" neustále brání v konání dobra pro město a jeho občany. Občan je v důsledku těchto procedurálních rozmíšek naštván a ztrácí zájem o dění ve městě a svojí pozornost upře k cílům jeho mysli a srdci  bližším.  
Jakub Heřman, USZ

Bod "interpelace" je standardním prvkem zastupitelské demokracie a o zařazení tohoto bodu na program zastupitelstva požádalo 11 zastupitelů. V programu 24. zasedání  jsem ho však nenašel.
Doufám, že ti zastupitelé, kteří se veřejně hlásí k demokratickým zásadám, jeho zařazení do programu 24. zastupitelstva města podpoří.

Pavel Zlámal, ANO