SLÁNSKÉ NOVINY

Zbytečné tepelné čerpadlo

2017-01-18 20:50:33, - redakce

(z jednání o rozpočtu města na rok 2017)

Jednou z investičních akcí, kterou předložilo vedení města ke schválení zastupitelstvu byla instalace tepelného čerpadla v jedné z kotelen, které provozuje RDK.

Ekonomický smysl této investiční akce v hodnotě 2,3 milionu korun jsem na zastupitelstvu zpochybnil především z těchto důvodů:
Instalaci  tohoto tepelného čerpadla navrhovalo RDK již v roce 2015, proto jsem si při přípravě rozpočtu na rok 2016 vyžádal od RDK podrobnější podklady, v nichž  samotné RDK vyčíslilo roční předpokládanou úsporu pro občany města (za ušetřené teplo) ve výši 100.000 Kč ročně. Tedy v průměru 30 Kč ročně na jednu domácnost ve Slaném, která je připojena na centrální dodávky tepla. 
Návratnost této investice se tak pohybuje někde v horizontu 23 let!  A to navíc jen a pouze v případě, že by se jednalo o zcela bezúdržbový provoz. Což však rozhodně v případě tepelného čerpadla není možné předpokládat. Již po 6-7 letech provozu musí dojít k zásadním  opravám některých částí tohoto zařízení, které se budou opět pohybovat v řádech statisíců korun. Dá se tedy očekávat, že vynaložené prostředky se formou úspor za uspořené náklady na výrobu tepla v případě této investice  ani městu, ani jeho občanům nikdy nevrátí.  Jinými slovy - rozdat tyto 2 miliony lidem by bylo efektivnější, než  tato navržená investice.

Když jsem se dotázal na zastupitelstvu starosty města, jaký  je tedy ekonomický smysl či cíl této investice, ani on, ani nikdo jiný ze současných radních města na tuto otázku nedokázali odpovědět.

Samozřejmě, touto úvahou nikterak  nechci odmítat zavádění moderních technologií do našeho centrálního systému vytápění. Ale je třeba hledat takové způsoby modernizace, které mají i ekonomický smysl.

Možná, že by v daném případě bylo mnohem  efektivnější věnovat tyto zamýšlené cca 2 miliony korun na jiné formy modernizace otopné soustavy.  Řada domů ve správě města je stará 30 - 40 i více let. A tomu odpovídají povětšinou i jejich rozvody ústředního topení. Možná tedy, že výměnou starých objemných teplovodních radiátorů  za současné typy těchto zařízení, které jsou mnohem méně náročné na objem vody, který v nich cirkuluje a tím i méně náročné na množství tepla potřebného k jejich ohřevu, by došlo k výrazně větší úspoře nákladů pro domácnosti našich slánských občanů.
Dovedu si představit i jiné použití těchto peněz např. pro rozšíření  zaměření fondu, který nyní funguje pro opravy domů, kde bychom místo fasád a oken nabízeli občanům města spoluúčast při nákladech na  modernizaci jejich ústředního topení. 

Ale současná (a schválená) investice na instalaci tohoto tepelného čerpadla mi připadá jako samoúčelná.

L.Peška
Naše město / KSČM


Související článek:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/co-by-nemelo-zapadnout