SLÁNSKÉ NOVINY

Zbytečně vyhozené peníze

2017-02-07 07:16:56, - redakce

(z jednání o rozpočtu města na rok 2017)

O tom, jak se naši radní připravovali na rekonstrukci vytápění slánské nemocnice svědčí i ten fakt, že v původním návrhu rozpočtu města na rok 2017 na tuto investiční akci nebyla plánována ani koruna. A přitom je tato akce plánována již od roku 2015 a jedná se o druhou největší městskou investici v roce 2017!
Rekonstrukci vytápění se vedení slánské nemocnice snaží na radnici prosadit již od roku 2012. Zásadní důvody proto byly hned dva: Celková technická opotřebovanost celé topné soustavy, která byla vybudována v polovině 80. let minulého století. A hlavně  dnes již nehospodárný tzv. parní provoz celého zařízení.
Ale dřívější vedení v čele se starostou Rubíkem a později Hrabánkem, její realizaci nepochopitelně brzdilo.  Teprve s nástupem nového vedení města v roce 2014 se příprava této rekonstrukce začala posunovat  vpřed. Rada města rozhodla o realizaci této rekonstrukce v roce 2015.  Celá rekonstrukce a modernizace vytápění slánské nemocnice pak měla proběhnout v létě 2016. Ovšem v dubnu 2016, kdy se zpět do funkce vrátil starosta Hrabánek, byla realizace  této akce opět zastavena.
Ale když  většina členů zastupitelstva, i přes odpor starosty a většiny radních, prosadila v závěru loňského roku zahájení plánované rekonstrukce vytápění na rok 2017, bylo potřeba tuto investici doplnit do plánovaného rozpočtu.
Její zařazení přednesl starosta Hrabánek, ale zároveň navrhl, aby byla celá akce financována novým  úvěrem ve výši 16 milionů korun. Což se ovšem některým zastupitelům zdálo zbytečné. Pan Hůla doporučil, aby na financování této akce bylo využito finančních rezerv, které město má z přebytků hospodaření z minulých let i případně některými menšími úsporami ve stávajícím návrhu rozpočtu. Zároveň upozornil na to, že slánská nemocnice by měla mít rozhodně větší prioritu, než např. nedomyšlená cyklostezka do Vítova. Zároveň vyzdvihl i to, že díky okamžitým úsporám v provozních nákladech bude moci vedení nemocnice věnovat více prostředků např. na dovybavení nemocnice, platy lékařů a sester i na další výdaje, na které v současné době jen obtížně hledá dostatek finančních prostředků. Jeho návrh se však u vedení města nesetkal s pochopením.
Já jsem pak následně doporučil starostovi města, aby alespoň striktně nevázal navrhovaný úvěr na financování právě této jedné akce, ale nýbrž celého  městského rozpočtu. Ze zákona totiž musí být přijatý rozpočet jako celek tzv. finančně vyrovnaný. Tedy všechny jeho plánované výdaje musí mít jasný zdroj finančního krytí. Ale toto krytí již nemusí být vázáno na konkrétní rozpočtované položky.  Stačilo tedy, aby navrhovaný úvěr nebyl striktně vázán na rekonstrukci vytápění nemocnice, ale třeba na financování investičních akcí a celý další proces mohl být mnohem jednodušší.  Navíc by bylo možné zohlednit, že ne všechny plánované investiční výdaje se podaří v daném kalendářním roce naplnit. Např. v roce 2016 se stávajícímu vedení podařilo realizovat  (vyjádřeno ve finančních hodnotách) akce jen  cca za 30 milionů korun, oproti 86 milionům plánovaných výdajů v této kapitole.
Požádal jsem tedy starostu Hrabánka, zda by nemohl v tomto smyslu jeho návrh modifikovat. Bylo totiž známo, že zastupitelé tzv. koalice mají nařízeno, že nesmějí hlasovat pro žádný návrh, který by vznesl kdokoliv z řad opozice. Starosta Hrabánek však jakoukoliv změnu jeho návrhu nepřipustil a tak byl tedy přijat jeho původní zbytečně komplikovaný návrh.
Město v důsledku tohoto neekonomického rozhodnutí starosty Hrabánka a jeho koaličních kolegů přijde zbytečně o několik set tisíc korun, které  zaplatí na úrocích za tento úvěr. Jen hypoteticky - předpokládejme, že úrok z úvěru bude někde kolem 1%, pak to představuje roční výdaj navíc kolem 150.000 Kč. A při úvěru na cca 4 - 6  let, to  může dát úhrnou částku přes půl milionu korun, které město na úrocích zaplatí.
Vyřízení úvěru může také zpozdit zahájení vlastní rekonstrukce. Jen výběrové řízení na poskytovatele úvěru bude trvat několik měsíců. A víme, že realizováním rekonstrukce vytápění má  slánská nemocnice uspořit ve výdajích na teplo a teplou vodu  2 až 3 miliony korun ročně. Tedy za 1 měsíc by tato průměrná úspora měla dosáhnout částky kolem 250.000 Kč. A tak jen zpoždění realizace této rekonstrukce o 2-3 měsíce  nám zvýší výdaje slánské nemocnice o dalších půl milionu korun.
Z tohoto pohledu nás zjevná samolibost pana starosty a jeho neochota vnímat odůvodněné a ekonomické připomínky členů zastupitelstva, stojí  zbytečně vynaložených cca 1 milion korun  jen na této jedné akci.
Můžeme jen spekulovat, zda zatvrzelost starostova postoje  je dána jeho nepochopením ekonomických pravidel a zásad při řízení města, což  u člověka  s kvalifikací učitele tělesné výchovy na základní škole by  nebylo zase až tak překvapivé.  Bohužel, nebylo to zdaleka první starostovo naprosté selhání v případě ekonomických otázek. Snad ještě tragičtěji vypadal jeho "ekonomický" rozbor  přechodu na vlastní provozování vodovodů a kanalizací, který předložil v loňském roce a který byl naprosto mylný a ekonomicky zcela "na vodě".
Starosta města se prostě v těchto ekonomických otázkách neorientuje, ve svém týmu nemá nikoho,  kdo by mu s nimi pomohl a ani není ochoten si tyto skutečnosti přiznat.
 
Bohužel tak  na jeho  neekonomická rozhodnutí  budou doplácet jak občané města, tak v tomto případě i  lékaři a pacienti slánské nemocnice.

L.Peška
Naše město / KSČM


Související články:

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/co-by-nemelo-zapadnout

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/rozvoj-mesta-se-nekona

http://www.slanske-noviny.cz/clanek/vitezstvi-pro-slanskou-nemocnici