SLÁNSKÉ NOVINY

Zloděj z radnice

2016-06-21 07:14:48, - redakce

Místostarosta Zálom se pokusil při předávání  dokumentace k projektu rekonstrukce čistírny odpadních vod odcizit důležité dokumenty.

Na tento pokus o krádež   upozornil na jednání zastupitelstva města v pondělí 20. června zastupitel  JUDr. Richtr. Dr. Richtr popsal celý skutek na jednání zastupitelstva asi takto:
Na příkaz vedení města měl předat manažer rozvoje města, ing. Grohmann kompletní dokumentaci k rekonstrukci čistírny odpadních vod. Na odbor manažera rozvoje města se tak 13. června dostavilo pětičlenné komando, kterému velel ing. Zálom. Celé předávání probíhalo v zasedací místnosti městského úřadu.  Předávání probíhalo tak, že ing. Grohmann a jeho spolupracovnice postupně přenášeli obsáhlou dokumentaci ze svých kanceláří do zasedací místnosti a následně je předávali přítomným osobám.
Po jisté době však ing. Grohmann zjistil, že z předávaných materiálů se ztratila jedna z důležitých smluv, která byla uzavřena s externí firmou na administraci celého projektu. Shodou okolností to byla právě tato smlouva, která bránila v tom, aby místostarostou Zálomem protlačovaná firma Allowance mohla převzít celý proces přípravy rekonstrukce ČOV, o což usilovala prokazatelně již od prosince loňského roku.
Poté, co ing. Grohmann zaznamenal ztrátu důležitého dokumentu nastalo intenzivní hledání a po čase se "ztracená" smlouva našla ukrytá pod židlí ing. Záloma.
Místostarosta Zálom na jednání zastupitelstva samozřejmě odporoval, že vůbec neví, jak se mu tato smlouva mohla pod jeho židli resp. stůl dostat. Skutkovou podstatu však tím de facto potvrdil.
Ing. Grohmann doplnil, že předmětná smlouva byla uložena v deskách, které byly vloženy v archivační krabici celého projektu. A je tak jen velmi těžko představitelné, že by se uvedená smlouva sama od sebe vyndala z krabice, vytáhla z desek a rubovou stranou (tedy čistým bílým listem) vzhůru se umístila pod židli pana místostarosty.

Judr. Richtr dále uvedl, že byl přítomen jako právní zástupce ing. Zlámala, bývalého místostarosty města, výslechu na policii ČR, kde se dozvěděl, že bylo  podáno anonymní trestní oznámení na ing. Zlámala, ve kterém jsou z poškozování zájmů města obviňovány i další osoby - uvedl sebe a ing. Grohmanna. Dr. Richtr zároveň prohlásil, že z některých informací v tomto trestním oznámení, které byly známé jen velmi úzkému okruhu osob z bývalého vedení města je přesvědčen, že autorem či spoluautorem tohoto trestního oznámení  je právě ing. Zálom.

V dalším průběhu jednání zastupitelstva města vyšlo najevo, že se ztratila i další smlouva, tentokrát na převzetí Via ferraty do majetku města. Poslední známý osud smlouvy, kterou schválila již v červnu 2015 rada města bylo její předání do rukou tehdejšího starosty města, ing. Záloma k podpisu. Od té doby tuto smlouvu nikdo neviděl, na odbor správy majetku se, dle vyjádření jejího vedoucího, pana Sejkory, nikdy nedostala. Příslušný exemplář smlouvy zpět neobdržela ani druhá smluvní strana, firma Ekofrukt. 

V dalším průběhu jednání zastupitelstva  ing.  Šmehlík  nejprve vyzval místostarostu Záloma, aby zvážil rezignaci na svoji funkci ve vedení města. Když ing. Záloma na jeho výzvu nikterak nereagoval,  navrhl hlasovat o jeho odvolání. Pro tento návrh na odvolání  ing. Záloma z funkce místostarosty hlasovali všichni přítomní opoziční zastupitelé. Ovšem členové radniční koalice (ODS, ČSSD, OMS, VpS, KDU, část ANO) se rozhodli, že jim  morální poklesky u pana místostarosty zase tak moc nevadí, a i přes zjištěná fakta a skutky je ing. Zálom i nadále jejich vhodným reprezentantem ve vedení města.  Návrh na odvolání místostarosty tak nepodpořili.
Zda i občané města Slaného budou sdílet jejich názor, že ve vedení města máme mít přistiženého zloděje a udavače, je tak zatím  jen akademickou otázkou.