SLÁNSKÉ NOVINY

10 nejzajímavějších míst na světě podle mě II.

2021-03-08 19:34:33, - redakce

Před pár týdny jsem slíbil, že můj výběr míst, která stojí zato navštívit, bude mít pokračování. Tak tady je pár dalších.

Florencie 

 Pokud se chcete vypravit někam do ciziny a zároveň nepříliš daleko, pak mohu doporučit Florencii. Letadlem z Prahy tam jste za hodinku a čtvrt. A pak stačí na letišti jen nasednout na tramvaj a za 20 minut jste o pět set let zpět, stojíte před palácem Medicejských či sochou Michelangelova Davida (chytrolíni mi nemusí připomínat, že venku na ulici je jen kopie a originál je přísně střežen v Galerii Uffizi) a jen se kocháte. Vyjmenovávat všechny památky a místa, kam se ve Florencii musíte vydat nemá cenu, je jich tolik, že by vám týden nestačil. A tak mnohým z nás stačí si jen sednout do některé z pouličních restaurací, kterých je ve Florencii snad tisíc a jen si užívat atmosféru tohoto nádherného města. 


 Mayská Riviéra 

Pokud chcete skloubit pobyt u moře i poznávání historických památek, leťte do Mexika. Mayská riviéra na poloostrově Yucatan vám umožní dopoledne jet na výlet třeba na některou z mayských archeologických lokalit (a že jich tu je požehnaně - pyramidy Chichen Itza či Coba, astronomická observatoř v Tulumu aj.) a odpoledne relaxovat na krásných plážích Karibiku. Ten, kdo chce vyzkoušet k plavání a potápění něco jiného, než moře, může si zajet do vnitrozemí k některé z četných cenote - tj. vnitrozemských částečně podzemních rezervoárů vody. K tomu mohu říci, že mexické all inclusive hotely patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl možnost vyzkoušet. Kdyby to nebyl takový kus světa, trávil bych zde dovolenou skoro každý rok. 


 Český Krumlov 

Jestli je nějaké místo, kam se v Čechách vždy těším v kterékoliv době, pak jím je Český Krumlov. Těžko se to vysvětluje, Krumlov prostě musíte zažít. Projít v podvečer jeho malebnými středověkými uličkami, posedět na terase příjemné restaurace nad řekou, sjet si raftem Vltavu se všemi jejími jezy, které v Krumlově jsou ? To jsou zážitky, které se jen těžko předávají někomu jinému. Krumlov je místo, které musí jednou za život navštívit každý Čech. A když přijedete jednou, budete se chtít vrátit znovu a pak znovu a znovu ...  


Takže pokračování zase někdy příště. 

L.Peška