SLÁNSKÉ NOVINY

Ani zadarmo

2012-03-27 16:39:16, - redakce

Respektive ani za symbolickou korunu nechce město Slaný převzít do svého majetku rekreační park u Benaru.

Pro mnohé slaňáky zcela nepochopitelné rozhodnutí přijalo městské zastupitelstvo na svém březnovém zasedání. Již v listopadu 2011 nabídla firma VACCO Invest předání části areálu parku u Benaru městu Slaný. Celkem se mělo jednat o 18.862 m2 pozemků za symbolickou 1 Kč. Opravdu královský dar pro královské město. 

Park, který mnozí slaňáci znají z dob svého mládí nebo mládí svých dětí či  vnoučat se tak mohl opět vrátit svému účelu.  Dříve se zde mohl hrát minigolf, byly zde dvě umělé vodní nádrže, asfaltové hřiště i tenisový kurt.

Ovšem na městském úřadě se kolem této nabídky začaly dít opravdu podivné věci. Nejprve se k této nabídce vyjádřily dva odbory - stavební a životního prostředí. Nedokázaly sice najít žádný věcný argument, který by městu bránil tento rozsáhlý pozemek převzít, a tak jen mlhavě zdůvodňovaly svůj odmítavý názor jakousi nejasnou otázkou další bytové výstavby v sousedícím areálu továrny Benar. 

Naopak, rada města na svém únorovém  zasedání převzetí pozemků doporučila.

Na březnovém zastupitelstvu převzetí tohoto parku do majetku města podpořilo ve svých vystoupeních několik zastupitelů - např. místostarosta města, J. Hložek, člen rady města, MUDr. Vašek i představitel slánské opozice, dr. Peška.

Naopak, odmítavý názor  k převzetí pozmků vyjádřil starosta města, dr. Rubík. Jeho jediným věcným argumentem bylo, že současný pozemek není od dalších objektů v areálu bývalého Benaru oddělen plotem.

Trochu chatrný důvod pro odmítnutí daru v hodnotě cca 15 milionů korun. Přesto se však v následném hlasování zastupitelé za ODS a ČSSD vyslovili proti přijetí této nabídky a návrh na převzetí parku do majetku města tak nebyl přijat. 

O skutečných důvodech tak můžeme jen spekulovat. Je na tom město Slaný opravdu tak  špatně, že nemá finance ani na posekání trávy, jak také v diskusi zaznělo? Nebo si na tento pozemek brousí zuby nějaký jiný podnikatel za slánska?   Nebo prostě již starostu běžné starosti a radosti obyvatel města vůebc nezajímají, a každá takováto další aktivita je mu jen na obtíž? Nedávno podobně nesmyslně zdůvodňoval třeba to, proč město nebude investovat do inženýrských sítí v lokalitě na Hájích.