SLÁNSKÉ NOVINY

Bioplynová stanice ve Slaném

2012-10-11 09:00:13, - redakce

Snahy o výstavbu bioplynové stanice (BPS) v katastru města Slaného nejsou ničím novým. Již v roce 2007 tu byl první pokus postavit BPS na Těhuli v blízkosti drůbežárny Ovus. Tehdy zastupitelstvo a to včetně starosty pana RNDr. Rubíka vyhovělo stížnosti občanů, zamítlo změnu územního plánu a tím tento projekt zastavilo.

Možná i proto byli občané Slaného i blízkého Hrdlíva nemile překvapeni, když se podobný projekt měl znovu realizovat - nyní již v areálu firmy Ovus. Tu totiž jako ztrátovou firmu v roce 2010 zakoupila skupina společností podnikající především v plynárenství a nyní hodlá svoje podnikatelské aktivity rozšířit i o výrobu elektřiny v BPS ve Slaném. Firma o svém záměru informovala občany obce Hrdlív jen několik hodin před ukončením řádného stavebního řízení a to samozřejmě zvedlo vlnu nevole mezi obyvateli.

Za město Slaný vyjádřil souhlas s touto stavbou pan starosta RNDr. Rubík a to bez toho, že by informoval radu města nebo zastupitelstvo. Situace je o to paradoxnější, že nový územní plán města (byl schválen 27.6. 2012) na těchto pozemcích tento typ stavby vůbec nepřipouští a dokonce omezuje regulačním plánem možnost výroby elektřiny pouze na instalaci solárních kolektorů na střechách existujících budov.

Občané se znovu obrátili na zastupitele města Slaného a to na jednání zastupitelstva. Drtivá většina zastupitelů byla touto informací překvapena a zastupitelstvo přijalo takřka jednohlasné stanovisko a to včetně starosty RNDr. Rubíka a vyslovilo nesouhlas s touto výstavbou.

Následně byly ze strany investora - firmy Ovus provedeny kroky, které měly za cíl toto rozhodnutí zastupitelstva změnit. Starosta Slaného zorganizoval pracovní výjezd, který se uskutečnil v areálu firmy Ovus. Naskýtá se otázka, proč na toto zasedání nebyli pozvání zástupci občanů nebo alespoň starosta obce Hrdlív. Na jednání nebyl umožněn ani vstup novinářce Kladenského deníku. Starosta poté inicioval na následném jednání zastupitelstva pokus o revokaci rozhodnutí. Na počátku této diskuze bylo starostou dokonce zpochybněno rozhodnutí zastupitelstva  v této záležitosti ,resp.jeho právní závaznost !! V materiálu,který starosta připravil pro zastupitele dokonce uvedl,že stavební povolení pro stavbu bioplynové stanice bude stejně stavebním úřadem ve Slaném  vydáno,ikdyž stavební řízení je nyní přerušeno!Toto v zásadě při diskuzi potvrdila i vedoucí stavebního

Úřadu!

Po bouřlivé diskuzi, které se zúčastnili i zástupci investora, nebyl návrh přijat a  negativní rozhodnutí o stavbě bioplynové stanice zůstalo v původním znění.

 Otázka výstavby BPS je bezesporu komplikovanou záležitostí.  V tomto případě je však zajímavý postup starosty, který v otázce této stavby, která je v rozporu s novým územním plánem, neinformuje ani radu ani zastupitelstvo a vydá souhlasné rozhodnutí, namísto veřejné diskuze organizuje uzavřená zasedání. Následně se staví zcela zjevně na stranu investora a pokouší se namluvit zastupitelům, že jejich rozhodnutí nemá právní váhu!

To svědčí o tom, kam se posunula politická kultura ve Slaném a o pravém smyslu těchto kroků je možné pouze spekulovat.

 

čtenář SN