SLÁNSKÉ NOVINY

Blíží se krajské volby

2012-10-05 19:21:53, - redakce

Již příští týden se bude rozhodovat o novém složení krajských zastupitelstev. Jaké mají šance na zvolení do zastupitelstva Středočeského kraje kandidáté ze slánska?

Vycházejme z odhadů volebních výsledků v předvolebních průzkumech i z jednoduché aritmetiky, že na každých přibližně 10% hlasů připadne 7 míst v krajském zastupitelstvu.

ČSSD

Sociální demokraté patří mezi největší favority na vítězství v krajských volbách. Ve Středočeském kraji je však jejich pozice mimořádně ztížena aferou "Rath", s kterou jsou spojováni i někteří čelní politice této strany na její krajské kandidátce. Ze Slaného zde však není nikdo. 

 

ODS

Občanští demokraté se snaží vrátit zpět do vedení Středočeského kraje. Slibují možné i nemožné a snaží se svojí předvolební kampaní zakrýt všechny jejich dávné i nedávné excesy spojené s korupcí a různými dalšími politickými a kriminálními machinacemi. Na 16. místě jejich kandidátky nalezneme osobu slánského starosty, RNDr. Ivo Rubíka. Pokud se volební výsledek této strany bude pohybovat někde nad 22%, má slánský starosta reálnou naději na znovuzvolení do krajského zastupitelstva.   

 

KSČM

Preference KSČM se dlouhodobě pohybují kolem 10-15%. Na 11. místě kandidátky najdeme známou osobnost slánského levicového politického spektra, RNDr. Ladislav Pešku. L.Peška zastával v uplynulém volebním období funkci předsedy Komise pro sport Středočeského kraje. Při dobrém volebním výsledku této strany má šanci na zvolení do Středočeského zastupitelstva. 

 

TOP09 a STAN

Topka společně se Starosty má reálnou šanci na získání cca 10% hlasů středočeských voličů. To však patrně na získání mandátu pro Jaroslav Hložka, místostarostu  Slaného, stačit nebude. Je bohužel na jejich kandidátce až na 31. místě. 

 

SPOZ

Zemanovci se mohou letos poprvé vážněji uchytit na politcké scéně. I ve Středočeském kraji mají šanci na zastoupení v krajském zastpitelstvu. Jejich volební preference se pohybují kolem 5% a tak rozhodnou patrně desetinky procent. Bohužel, ze Slaného na jejich kadnidátce nenalezneme žádnou osobnost.

 

KDÚ - ČSL

Lidovci se snaží vrátit zpět na politickou scénu, ale jejich pozice ve Středočeském kraji je velmi obtížná. Jejich šance na překonání 5% hranice je jen velmi malá. Ani u této strany nenalezneme na kandidátce žádnou slánskou osobnost.

 

Věci veřejné

Současné volební preference této strany se pohybují někde pod 1%. Naděje na získání nějakých míst v zastupitelstvu je prakticky nulová. Slánská organizace se před rokem rozpadla a ani na krajské kandidátce žádného občana ze Slaného nenajdeme. A tak je pro slaňáky tato strana prakticky zcela nezajímavá.