SLÁNSKÉ NOVINY

Budoucnost parkovacího domu nejistá

2014-06-12 07:49:12, - redakce

Přes zjevnou nechuť čelných představitelů města se na jednání zastupitelstva města ve středu 11. června opět široce rozebírala problematika parkovacího domu.

Na jedné straně si někteří zastupitelé stěžují, že věci kolem parkovacího domu nepostupují vpřed dostatečně rychle. Na straně druhé pak vedení města i někteří zastupitelé nejeví velký zájem reálné problémy řešit.

Tyto rozpory vyvrcholily slovními přestřelkami mezi členy výboru pro parkovací dům a vedením města v okamžiku, kdy se  jeden z členů výboru, dr. Peška, dotázal, proč zastupitelům nebyly na jednání předloženy závěry, na kterých se výbor pro parkovací dům usnesl na svém posledním jednání. Ani starosta Hrabánek, ani místostarosta Hložek na to nedokázali dát uspokojivou odpověď a to i přesto, že oni sami tyto materiály měli k dispozici s dostatečným  předstihem. Další člen výboru, S. Berkovec, označil takovýto postup vedení města za "sabotáž" práce výboru pro parkovací dům. Naopak, ing. Hampl (ODS) navrhl, aby byl celý bod stažen z programu a zastupitelstvo se parkovacím domem vůbec nezabývalo.

Pan poslanec Berkovec zastupitele informoval o několika vážných událostech v provozu parkovacího domu v posledních dnech. Jednalo se o dvě zranění obsluhujícího personálu (pohmožděnina nohy a zlomenina ruky) a dále o utržení jednoho z technických prvků objektu, který zapříčinil odstavení provozu poloviny parkovacího domu. 

Zastupitelé rovněž obdrželi přehled závad a poruch parkovacího domu za posledních 12 měsíců, z kterého vyplývá, že parkovací dům vykazuje závadovost v průměru jedné provozní poruchy týdně.

Další diskuse probíhala nad výší nákladů. Vedením města předložený materiál označili někteří zastupitelé pouze jako částečný. V provozních nákladech nebyly vykázány ty výdaje, které v současné době hradí firma Koma. Po započítání těchto položek se aktuální roční náklady na provoz parkovacího domu pohybují kolem 2 milionů korun. O proti tomu může městský úřad vykázat příjmy z parkovného ve výši cca 130.000 Kč. Odhadovaná roční ztráta z provozu parkovacího domu se tak může pohybovat kolem 1,8 milionů korun.

A to navíc zatím veškeré opravy hradí firma Koma. Pokud by město mělo v budoucnu převzít úhradu i těchto běžných provozních oprav, odhadují se  roční provozní výdaje přes 3 miliony korun.

Výbor pro parkovací dům tedy doporučil zastupitelstvu města, aby uložilo radě města připravit varianty provozu parkovacího domu v roce 2015, včetně možnosti jeho uzavření. I přes odmítavé stanovisko zastupitelů za ODS, v čele se starostou Hrabánkem, byl tento úkol  v dané podobě zastupitelstvem schválen.