SLÁNSKÉ NOVINY

Co je nového ve slánském sportovním areálu

2016-11-07 18:22:58, - redakce

Po letech zanedbávání se v loňském roce začal Zimní stadion i celý sportovní komplex Za nádražím zásadně renovovat.

Po loňském zdařilém dokončení kompletní rekonstrukce ledové plochy a jejího okolí, což potvrdilo při krátkém rozpuštění ledu (květen a červen) i to, že nebyla nalezena jediná závada na novém chlazení, pokračují úspěšně pod vedením jednatele společnosti Mgr. Radka Hlavatého další opravy a modernizace plánované bývalou radou města (té, která vznikla na platformě Koalice Změny). Během roku se tak podařilo na zimním stadionu rekonstruovat sociální zázemí pro veřejnost za přispění dotace ze Středočeského kraje, kterou úspěšně podpořil krajský zastupitel dr. Peška, Dále došlo k obnově čtyř hokejových šaten a celého vstupu (nová dlažba) do restaurace a basketbalové haly. Bývalí radní se rovněž zasadili o personální audit, který optimalizoval a snížil počet pracovních míst celé společnosti VSH. S mimořádným ohlasem se setkala na plaveckém bazénu soutěž Plavání s Bořkem, které se zúčastnily stovky slánských, ale i mimoslánských dětí. Vítěz celé akce vyhrál zájezd do známého Legolandu. V letošním roce již nedošlo k obnově této soutěže, což je dle mého velká škoda, neboť byl viděn nárůst návštěv plavecké haly. Alespoň všechny děti, které sportují v celém areálu VSH (hokej, basketbal, fotbal a atletika), mají zvýhodněný vstup do bazénu. Pozitivním jevem je i větší obsazenost ledové plochy v dopoledních hodinách, kdy chodí bruslit nejen děti ze školek a škol, ale je zde i využívána nová možnost individuálních hokejových tréninků. Již po druhé společnost VSH ve spolupráci s Technickými službami Slaný uspořádala ke Dni dětí sportovní dětský den. Po oba roky tuto akci navštívil a aktivně se zapojil se svými dcerami elitní český hokejový reprezentant a dlouholetý hráč hokejové NHL Patrik Eliáš. Tato hokejová osobnost v letošním létě trénovala na novou hokejovou sezónu na našem zimním stadionu a velice si pochvalovala kvalitu ledu, kterou přirovnávala ke kvalitám vyhlášených kanadských a amerických zimních stadiónů! Před svým odletem do USA udělal velkou radost našim slánským hokejovým nadějím, s kterými se aktivně zúčastnil hokejového tréninku.
Vůbec celé letošní léto byl sportovní areál velice vytížen. Konala se zde řada hokejových soustředění jako např. tradiční hokejová škola Panchi, trénovali zde  kladenští rytíři vedení Radkem Gardoněm nebo kemp malých čínských hokejistů organizovaný bývalým litvínovským hráčem Heinischem. Nebyla zde však pouze hokejová soustředění. Jednateli společnosti, panu Hlavatému se podařilo zajistit i atletické a basketbalové oddíly, které využívali atletický areál potažmo basketbalovou halu. Prvním rokem byl také uspořádán příměstský tábor, který byl velice rychle zaplněn, a příští rok se tak již plánuje zvýšením nejen kapacity, ale také počet termínů. Zde se opravdu vydařil výborný nápad bývalého vedení města, který ocenila řada spokojených slánských rodičů. První srpnový víkend pořádal fotbalový oddíl SK Slaný ve spolupráci s ženských fotbalovým svazem a VSH velký třídenní mezinárodní fotbalový turnaj juniorek WU 18, který je pro tuto kategorii největším mezinárodním turnajem pro dívčí mužstva v celé Evropě, a v loňském roce byl vyhlášen českým fotbalovým svazem při vyhlašování Fotbalisty roku jako nejlépe uspořádaný turnaj v celé České republice! Letošního ročníku se této akce zúčastnily špičkové týmy z České republiky, Slovenska, Maďarska, Polska a Německa a opět odjížděli všichni velice spokojeni nejen s organizací turnaje, ale i s prostředím slánského fotbalového areálu. Ekonomickým přínosem pro celý areál je vybudování kogenerační jednotky v kotelně u 3.ZŠ, která přinesla společnosti výraznou úsporu energie. S úsporou energie se počítalo i při rekonstrukci ledového plochy a nainstalování nového chlazení, ale zde k tomuto předpokladu nedošlo. Důvodem je starý kondenzátor, který se z finančních důvodů při rekonstrukci již nezakoupil. Snahou nového vedení města by tak mělo být ho co nejdříve vyměnit, včetně instalace úpravny vody, aby i zde došlo k možné úspoře elektrické energie. Celková cena této investice by se měla pohybovat kolem 2,5 mil korun.
A co dále plánovala v dubnu odvolaná rada města a v jakém stavu se nachází tyto projekty? Především se na rok 2016 připravovalo zřízení dvou zadržovacích nádrží pro srážkovou vodu z plochy střech zimního stadionu a plavecké haly s fotbalovou tribunou. Tento záměr je ve fázi projektu s možností čerpání dotace Modrá úspora. Zde se jedná o investici cca 0,5 - 0,6 mil, která by se měla městu velmi rychle vrátit z úspor za odebranou vodu při zalévání travnatých hřišť. Dále je ve fázi projektu možnost bočního uzavření fotbalové tribuny, která je nutná z důvodu častého vyplavení a následných oprav zrekonstruovaných fotbalových kabin při přívalových deštích. Na plaveckém bazénu bude snaha realizovat nové schodiště na tobogán (cca 1,5 mil) a obnovit kompletně celý strop plavecké haly včetně osvětlení, které by se instalovalo ze stran mimo bazén, aby byla zajištěna bezpečnost všech plavců. V příštím roce by snad již mohlo dojít k plánovanému nákupu nové sekačky na trávu (cca 0,4 mil), neboť současná sekačka trávy je již značně zastaralá, což se projevuje i na kvalitě posečení trávníku. Na tuto skutečnost - kvalita trávníku (sečení, hustota) poukazovali i činovníci Českého fotbalového svazu. Myslím, že by byla značná škoda, aby se kvůli tomu přestala pořádat na našem hřišti mezistátní mládežnická reprezentační utkání a mezinárodní turnaje. Ovšem největším současným a krizovým stavem společnosti je to, že se porouchala jedna z rolb na úpravu ledové plochy, jejíž oprava již není možná. Z tohoto důvodu je potřeba urychleně zakoupit novou nebo repasovanou rolbu, neboť je vysoké riziko mít pouze jednu cca 30 let starou, která se nyní používá. Je velká pravděpodobnost, že může dojít i k její poruše, což by mělo za následek uzavření ledového plochy z důvodu nemožnosti její úpravy. Věřím, že zde vedení města přijme rychlou nápravu uvedeného stavu.
Při všech výše popsaných již zrealizovaných a snad i budoucích realizací projektů je nutné pochválit jednatele společnosti Mgr. Radka Hlavatého a bývalou radu města. Ta byla tím, kdo nastartovala obnovu a nové možnosti rekonstrukce celého sportovního areálu VSH Slaný, který byl zhruba 30 let vedením města zanedbáván a opomíjen. Doufám, že i nové vedení města a zastupitelé budou nadále v tomto trendu pokračovat a v blízkém čase bude patřit náš slánský sportovní areál, a předpoklady k tomu má, opět ke špičce na mapě našeho státu!

Tomáš Drholec,
člen zastupitelstva města za USZ