SLÁNSKÉ NOVINY

Hazard s městskými financemi pokračuje

2014-06-30 15:51:08, - redakce

V poslední době jsou občané Slaného čím dál častěji vystaveni tlakům ze strany vedení města, které se za každou cenu snaží hájit rizikové investice. Velmi často se v této souvislosti setkáváme s argumentem, že město Slaný loni hospodařilo s přebytkem. To však v sobě skrývá jeden malý háček - převedení některých investičních akcí do následujících let. Jinými slovy, uvolnění rozpočtu města v loňském roce zatíží rozpočet města v letech následujících.

A přesně to je tím velkým rizikem, které našemu městu hrozí. Investice pro zkrášlení Slaného, navíc podpořené dotací, vypadají na první pohled velice sympaticky. Ovšem v tomto jablku se skrývá červ. Zde narážím především na dvě velké rekonstrukce, o kterých v posledních měsících slyšíme čím dál častěji. Jedná se o rekonstrukci Čistírny odpadních vod v Blahoticích, kde však existovala i možnost pouze nutné a tím pádem levnější rekonstrukce, aby byly dodrženy zákonné normy pro provozování čističky a kde by tím pádem nehrozilo tak velké riziko problému, a rekonstrukci Husovy ulice, která byla na posledním jednání zastupitelstva aktualizována. Obě akce jsou finančně velice náročně, dohromady se jedná o cca 170 milionů korun. Spojuje je ještě jeden fakt. V obou případech se jedná o akce, které jsou časově velmi napjaté, u ČOV jde o těsné splnění termínů v otázce přiznání dotačního titulu, u rekonstrukce Husovy ulice se pak jedná o termín dokončení stavby. Zde nás může uklidnit jediný fakt - bude se jednat o celkovou rekonstrukci Londy a ne pouze o povrchové úpravy, které by ve výsledku vedly pouze k tomu, že bychom v následujících několika letech museli doufat, že pod povrchem nedojde k nějakému poškození. To však nic nemění na riziku spojeném s touto investicí. Pokud zde dojde k sebemenší chybě či jen nepatrnému promeškání termínů, může město na dotaci zapomenout a vše bude zaplaceno z městského rozpočtu.
 V tuto chvíli tedy stojíme na rozcestí. Buď bude městu mimořádným způsobem přát štěstí, vše se nějakým zázrakem stihne a na obě investice město dostane dotaci, nebo, a to je jistě méně příjemná varianta, doplatí Slaný a v konečném důsledku i jeho občané na neopatrnou politiku současného vedení města, neboť veškeré náklady ponese pouze a jedině město samo. Není tajemstvím, že se ve Slaném v posledních letech investovalo až příliš. Díky tomuto neuváženému přeinvestování města se nyní musíme potýkat s ne úplně ideálním stavem městských financí. To je jen dokladem toho, že ve vedení města nyní nemáme uvážlivé a zodpovědné hospodáře, nýbrž hazardéry, kteří mávnutím ruky smetli ze stolu každou oprávněnou výtku opozičních zastupitelů a jejich upozorňování na rizika spojená se současnou ekonomickou politiku bylo ze strany většiny koaličních zastupitelů téměř vždy chápáno jen jako zbytečné prodlužování jednání zastupitelstva města. Nemyslím si, že by většina proběhnuvších a probíhajících akcí byla pro město tak zásadně potřebná, že by se s ní nemohlo pár let počkat. Důsledkem tohoto počínání je jen zbytečný hazard s městskými financemi. Jako by nestačil parkovací dům?

David Koryta
ČSSD Slaný