SLÁNSKÉ NOVINY

Hospodaření VSH od desíti k pěti

2010-12-08 17:10:34, - redakce

Hospodaření VSH s.r.o. je rok od roku zatíženo větší a větší finanční ztrátou.

Ještě před několika lety bylo nutné dotovat hospodaření částkou cca 2 až 3 miliony korun ročně. V posledních 3 letech se však plánovaná ztráta VSH zvýšila až neuvěřitelných 10 milionů korun ročně. Ani to však není konec této tragické bilance hospodaření VSH. Na prosincovém jednání zastupitelstva předložilo vedení města  nárh rozpočtového opatření, které by nad rámec již rozpočtovaných a poskytnutých deseti milionů korun poskytl VSH další finanční injekci ve výši 1.040.000 Kč. Ztráta VSH za rok 2010 tedy přesáhne astronomických 11 milionů korun!

Z projednávaného materiálu rovněž jasně  vyplynulo, že tzv. částky, které jsou účtovány sportovním oddílům za užívání objektů VSH a jsou jim zpětně propláceny slánskou radnicí, jsou jen zbytečně komplikované okliky jak dotovat ztrátový provoz areálu. I když např. některý oddíl nevyužije plánovaný počet hodin, a VSH mu tedy nemá co účtovat, stejně musí tento nevyúčtovaný schodek vyrovnat město přímou dotací. 

A to přitom péče o některé objekty v majetku VSH je doslova odstrašující. V důsledku nezabezpečení areálu fotbalového stadionu proti vandalismu i podivným nájemníkům vznikla na objektech VSH škoda v hodnotě mnoha set tisíc korun. 

Údržba a opravy především Zimního stadionu jsou zanedbané a bez nákladné opravy nemůže tento objekt dále sloužit svému účelu.

Signifikantní je i to, že vedení VSH, ani dozorční rada (což je de facto Rada města) nemá žádný plán, jak tento obrovský propad hospodaření v posledních letech zmírnit.  Je zřejmé, že instituce, která  v mnoha případech posloužila spíše jako trafika pro starostovy politické příznivce, spěje k ekonomickému kolapsu.

Farizejství vedení města je však takové, že nechce ani připustit možnost, že by do správních orgánů této instituce přizvalo některé odborníky, kteří by mohli svými zkušenostmi pomoci provoz VSH zefektivnit.