SLÁNSKÉ NOVINY

Jde to i bez dluhů

2012-12-21 16:13:58, - redakce

V posledních letech utrácí slánská radnice více, než dokáže peněz pro město získat. Z veřejných vystoupení starosty města by se mohlo zdát, že to je naprosto normální situace. Ale řada jiných měst, na rozdíl od Slaného, dokáže hospodařit i bez dluhů a schodkových rozpočtů.

Například Nymburk v uplynulých dnech přijal vyrovnaný rozpočet ve výši 294 mil. Kč. Pro srovnání město Slaný má plánované příjmy na rok 2013 ve výši 245 mil. Kč, ale výdaje přes 320 milionů korun. Deficit rozpočtu činí téměř neuvěřitelných 77 milionů korun jen za jediný rok. 

Jako další srovnání můžeme uvést, že město Nymburk přispívá na činnost sportovních oddílů částkou 8 milionů korun. Ve Slaném to aktuálně pro rok 2013 mají být 2 miliony korun. 

Podobně vyrovnaný rozpočet jako Nymburk, tentokrát  ve výši 2,2 mld korun, přijalo i město Kladno.

Roudnice nad Labem plánuje na rok 2013 příjmy ve výši 208 mil. Kč a výdaje ve výši 212 mil. Kč. Schodek rozpočtu je tedy cca 4 miliony korun. Dvacetkrát menší než ve Slaném. Roudnice splácí několik menších úvěrů  v celkové výši cca 17 milionů korun a s předpokladem, že budou všechny splaceny nejpozději v roce 2016.

Město Slaný aktuálně eviduje závazky (tj. nesplacené úvěry a odložené platby) ve výši 107 milionů korun. Ovšem jen na pokrytí schodkového hospodaření roku 2012 si musí vzít úvěr 40 milionů korun. A to přitom většina plánovaných investičních akcí na rok 2012 byla odložena, nebo jen započata.

Na rok 2013 se radnice připravuje na přijetí dalšího nutného úvěru ve výši  dalších 80 milionů korun. Dluhy města se tak již budou úhrnem blížit čtvrt miliardě! Odhad splacení těchto dluhů je v horizontu roku 2028!!!

Každý občan města Slaného bude tak v průměru dlužit 15130 Kč. Na proti tomu občan Prostějova dluží zanedbatelných 68 Kč!

Můžeme říci, že měst, která v průměru na jednoho obyvatele dluží více než 5000 korun je v České republice naprosté minimum. Slaný se tak v příštím roce zařadí na pomyslnou špičku tohoto žebříčku.

Po pravdě však o takové prvenství opravdu není co stát.

Jakou optikou pohlíží na výsledky svého "hospodaření" starosta města je těžké pochopit. Neustále totiž na veřejnosti prohlašuje, že město si vede ekonomicky velice dobře.  Již nyní je však zřejmé, že svému nástupci předá jedno z nejzadluženějších měst v republice.