SLÁNSKÉ NOVINY

Jedná koalice skutečně v zájmu města?

2014-07-24 07:30:29, - redakce

Posledních několik měsíců můžeme na většině jednání zastupitelstva města pozorovat jev, nad kterým stojí za to se pozastavit. Jedná se o očividný nezájem většiny koaličních zastupitelů o vyřešení otázky automatického parkovacího domu (dále APD).

To se projevilo i na jednání ZM dne 9. 7. 2014. Na první pohled v současné situaci logický návrh zařadit do programu bod zabývající se situací kolem APD ve skutečnosti málem způsobil ukončení jednání v rekordním čase. Návrh totiž nezískal potřebnou většinu hlasů, což poté vedlo k odmítnutí navrženého programu jednání. Poté jsme byli již podruhé za poměrně krátkou dobu svědky využití dohadovacího řízení, tentokrát skutečně dle jednacího řádu zastupitelstva města. Druhý pokus o hlasování byl úspěšný a bod k otázce parkovacího domu byl zařazen.
Následoval však pro pravidelného návštěvníka jednání zastupitelstva města již známý a periodicky se opakující scénář. Diskuze se točila kolem různorodosti názorů ve výboru pro parkovací dům, nejednotnosti názorů v zastupitelstvu jako celku, komplikovanosti situace a vše korunovala úporná snaha zastánců APD diskuzi co nejdříve ukončit, tentokrát s argumentem, že většina materiálů k otázce parkovacího domu by měla být k dispozici během července a pak by se snad mohlo nějakým způsobem pokročit dál. Opět jsme byli svědky snahy prezentovat APD jako občanskou vybavenost (jako je například divadlo), nepochybně z důvodu značné ztrátovosti celého objektu, ačkoliv sami zastánci, a to je fakt, který by nebylo dobré opomenout, přiznali, že nikde nebylo napsáno, že se skutečně bude jednat o občanskou vybavenost! Na občany, kteří situaci kolem APD sledují dlouhodobě, už tato tvrzení musí působit téměř až křečovitě, před výstavbou APD bylo občanům a médiím opakovaně deklarováno, že APD bude ziskový a vydělá na sebe. Situaci by mohl pro běžné pozorovatele zpřehlednit úkol členům výboru pro parkovací dům zpracovat vlastní krátké vyjádření k otázce řešení problému kolem APD.   
Osobně mohu říci, že z celé situace kolem APD už začínám být zmatený. Kauza se řeší již více než rok, a čím déle se řeší, tím vzdálenější se zdá být dovedení problému ke zdárnému konci. Ačkoliv nelze upřít části zastupitelů (převážně z řad opozice) snahu nějakým způsobem pokročit kupředu, díky nezájmu většiny koaličních zastupitelů spíše jen přešlapujeme na místě a přestávám věřit tomu, že v současném zastupitelstvu převáží vůle s touto situací nějakým způsobem hnout výraznějším způsobem dopředu.
Dlouhodobě pozoruji neochotu, ba přímo nechuť vedení města a většiny koaličních zastupitelů tento problém řešit a kladu si jednoduchou otázku - proč vedení města nejedná v zájmu města a jeho občanů? Výraznější posun v otázce vyřešení situace kolem APD by jistě uvítala drtivá většina Slaňáků. Připočteme-li také komplikovanou situaci kolem rekonstrukce ČOV a termínově náročnou rekonstrukci Husovy ulice, můžeme konstatovat, že před příštím zastupitelstvem leží celá řada nelehkých úkolů, které bude potřeba co nejrychleji vyřešit.

David Koryta
ČSSD Slaný