SLÁNSKÉ NOVINY

Jednání s Komou pokračují

2015-03-19 08:03:50, - redakce

Po půlroční přestávce obnovila slánská radnice jednání s Komou o dořešení problematické zakázky na výstavbu parkovacího domu.

V loňském roce skončila jednání mezi městem Slaný a firmou Koma Industry uzavřením mezitimní dohody, která se snažila odstranit alespoň některé sporné body v smluvních vztazích zúčastněných stran. Město Slaný poukazovalo především na vysokou poruchovost provozní části parkovacího domu, zájmem firmy Koma bylo  naopak získání další splátky za výstavbu parkovacího domu ve výši dle původně uzavřené smlouvy.  Na základě této dohody tak firma Koma převzala k 1. listopadu 2014 provoz parkovacího domu a zároveň začala provádět zásadní technické úpravy některých agregátů a zařízení tak, aby výsledný provoz parkovacího domu byl výrazně spolehlivější.
Na jednání, které se konalo ve čtvrtek 12. března, zástupci Komy  konstatovali, že technické úpravy parkovacího domu byly dokončeny a celé zařízení tak může přejít do zkušebního provozu. Jednání se za Koma Industry zúčastnili jednatel firmy ing. Kotajny, právní zástupce JUDr. Bernatík a odpovědný vedoucí projektu ing. Žáček.  Za město Slaný se jednání účastnili starosta města ing. Zálom, místostarosta ing. Zlámal a členové rady dr. Peška a pan Hůla.
Obě strany se shodli na potřebě provést zátěžový test celého objektu parkovacího domu, který by měl prokázat jak technickou spolehlivost, tak i smluvně garantované technické parametry tohoto zařízení. Na základě výsledků tohoto testu, který by měl proběhnout někdy na přelomu dubna a května, pak začnou  další jednání především o konečné ceně celého objektu. Město Slaný stále uplatňuje požadavek na výrazné snížením původně vysoutěžené ceny především z důvodů nedodržení technických parametrů zařízení.
Jednání, které by mělo směřovat k uzavření tzv. dohody o narovnání tak budou pokračovat v květnu.
Zástupci města rovněž upozornili partnery z firmy Koma, že do doby uzavření mezitimní dohody není možné firmě Koma uhradit žádnou další splátku za výstavbu parkovacího domu. V tomto smyslu je také na jednání pondělního městského zastupitelstva zařazen bod, který vyplacení splátky ve výši cca 12,8 milionů korun navrhuje odložit.