SLÁNSKÉ NOVINY

Kauza Lessy

2012-09-01 11:49:23, - redakce

Odvolání policejního prezidenta z důvodů tak nicotných, jaké uváděl pan ministr vnitra Kubice, vzbudilo v naší veřejnosti velký rozruch. V souvislosti s dalšími kauzami na ministerstvu vnitra, obrany či spravedlnosti se nabízí řada spekulativních otázek. Jaký názor na tyto kauzy mají naši komunální i další politici se můžete dozvědět zde.

Již způsob odvolání nutí k zamyšlení. Policejní prezident byl v pracovní neschopnosti,o odvolání údajně neví předseda vlády, odvolávaný je obviněn z protizákonné činnosti.... A důvody uváděné jsou též zamlžené.

Osobně si myslím, že byl odvolán člověk s názorem a že jeho odvolání souvisí s odvoláním ministra Pospíšila a jmenováním státní zástupkyně Bradáčové. Ve společnosti sílilo přesvědčení, že bude otevřena řada starých afér, jako například aféra Promopro, Casa, herní automaty a další. Tato skutečnost objektivně jistě není pochuti řadě vlivným mocenským skupinám. Někdo vysoce postavený musel být ohrožen, protože odvolání dále destabilizuje křehkou vládnoucí pravici před projednáváním řady vysoce problémových opatření. Například DPH, církevní restituce a podobně.

Pavel Jetenský

lídr kandidátky KSČM do krajských voleb a současný předseda finančního výboru Středočeského kraje

 

Rychlost, s jakou byl policejní prezident zbaven své funkce, nemůže nevyvolat paralelu s jen cca o týden starší kauzou ředitele pražského Dopravního podniku, pana Licheho. Pan Liche stihl ještě den   před svým odvoláním podat cca 20 podnětů orgánům činným  v trestním řízení. Nabízí se tak otázka, co vše za kauzy se připravovalo k došetření na policejním prezidiu či v jeho podřízených vyšetřovatelských skupinách, že musel pan Lessy ze své funkce odejít doslova během 5 minut. 

Navíc je zjevné, že se muselo jednat o opravdu velké kauzy, když premier Nečas dokáže na úkor této kauzy vsadit i tím patrně prohrané krajské volby. Lžím, kterými se vedení ODS snaží tyto věci zamlžit, ať již odvolání ministra spravedlnosti Posíšila, že nyní policejního prezidenta, nemohou snad již věřit ani ti  nejvěrnější  voliči ODS.  Jaký závěr si z toho vyvodí ostatní část naší veřejnosti, běžní občané, to ukáží říjnové krajské volby.

L.Peška

člen městského zastupitelstva ve Slaném