SLÁNSKÉ NOVINY

Mám na to

2011-10-15 10:53:08, - redakce

Ve Slaném začíná nový projekt na podporu finanční gramotnosti dětí Mám na to!

V úterý 11. října se na ZŠ Palackého ve Slaném uskuteční první seminář kurzu "Mám na to!", který zde až do června příštího roku pořádá pražské občanské sdružení Tosara. Projekt, který finančně podpořila Nadace Vodafone ČR, má za cíl posílit u žáků 8.a 9. tříd dovednosti správného hospodaření s penězi a pomoci jim se zorientovat na trhu práce a vzdělávání.
Projekt bude realizován formou čtrnácti interaktivních seminářů, kde se děti zábavným způsobem seznámí s tématy finanční oblasti, naučí se sestavit si osobní rozpočet, dozvědí se, jak efektivně šetřit peníze, osvojí si pojmy jako je  účet či smlouva, vyzkouší si napsat životopis či absolvují fiktivní pracovní pohovor. Pro účastníky kurzu je také připraveno několik exkurzí. Po celou dobu se navíc bude soutěžit o dva notebooky s ročním připojením k internetu, které získají dva nejaktivnější účastníci kurzu. 

Program je určen pro žáky základní školy praktické pocházející z velké části ze sociálně slabého prostředí, pro nějž je typická absence dovednosti správně nakládat s financemi a kde zároveň chybí vzdělání a pracovní uplatnění. Projekt by měl tedy dětem pomoci získat právě ty kompetence, které se ve své komunitě přirozeným způsobem nenaučí. Klade si zároveň za cíl změnit stávající situaci, kdy děti po základní škole často nepokračují ve vzdělávání a začnou čerpat podporu v nezaměstnanosti, čímž ztrácejí šanci dostat se z prostředí sociálního vyloučení.

Kurz, který je dětem poskytován zdarma, podpořila také samotná ZŠ Palackého, která poskytla prostory pro jeho realizaci.

Občanské sdružení Tosara je nevládní neziskovou organizací, která se od roku 2005 zaměřuje na volnočasové a vzdělávací aktivity pro děti a mládež žijící v sociálně vyloučených lokalitách České republiky a Slovenska. Ve Slaném sdružení v současné době pořádá také volnočasové kroužky v rámci projektu "Herna Slaný". Další informace o projektu "Mám na to!" a o.s. Tosara najdete na internetových stránkách sdružení www.tosara.wz.cz.