SLÁNSKÉ NOVINY

Město plné života

2014-08-04 13:46:24, - redakce

Zhruba před rokem jsem ve SN blogoval o odpovědnosti zvolených zástupců za škody, které způsobí svým jednáním městu, potažmo jeho občanům, jejichž daně mají spravovat s péčí řádného hospodáře.

Strukturoval jsem možnou odpovědnost v oblasti politické, pracovněprávní, občanskoprávní i trestněprávní. Domníval jsem se mylně, že pod hrozbou možných následků, v rámci celospolečenského poptávky a boje proti korupci, budou i slánští veřejní činitelé více zvažovat své činy a odpovědnost a poměřovat je zákony, kterými se mají řídit. Bohužel, jejich sebevědomí je dlouhodobým působením ve veřejných funkcích natolik vysoké, že vlastní odpovědnost nikdy nikým přiznána nebyla, dokonce ani v rovině etiky a morálky, naopak.
Na příkladech jsou postupně zveřejňovány důsledky porušování demokratických principů a schvalovacích postupů při uzavírání pro město nevýhodných smluv. A nejedná se jen o nevýhodné smlouvy na pořízení majetku, ale i jeho pronájmy, prodeje a převody nestandardním způsobem za podivné ceny a skrytá protiplnění. Jedná se také o netransparentní smlouvy na služby městu, svoz odpadů, údržbu veřejných prostranství, bankovnictví, které byly uzavřeny bez výběrových řízení a schválení kompetentními orgány města. Výčet je skutečně neuvěřitelně široký a celková výše způsobených škod astronomická.
Jako jeden z posledních příkladů podtrhnu informaci uveřejněnou ve SN o kompenzaci 16mil. Kč za změnu smluvních podmínek, kterou žádají Středočeské vodárny a kanalizace. Toto navozuje samozřejmě další související nepříjemné otázky:
Jak byla kalkulována cena nájemného za provoz slánských veřejných vodovodů a kanalizace?
Jak město užilo výnosu, který pronájmem a odpisy majetku získalo?
Kam směřovaly zisky privátní firmy Veolia za námi placené vodné a stočné?
Kolika kam investovaly Středočeské vodárny a kanalizace do obnovy a rekonstrukce sítí, které jsou z velké části za hranicí životnosti?
Podle jakých kritérií jsou stanoveny priority pro vodárenské investice? Proč předběhla výstavba kanalizace Kvíček, rekonstrukce Husovy ulice jiné vodárenské investice? Kdo, kdy jaký schválil pořadník? Ví o něm vůbec někdo?

 Samotná čistička, kterou aktuálně veřejně skloňujeme, je pouze zlomkem budoucích problémů při provozování a rozvoji vodárenské soustavy. Dodávka pitné vody je veřejnou službou, jejíž rozsah a podmínky jsou legislativně upraveny a její plnění je závazné i pro budoucí politickou reprezentaci. Obecná argumentace, že obavy z protikorupčního tažení orgánů činných v trestních řízeních zabrání veřejné angažovanosti tak, že nikdo nebude mít odvahu o čemkoliv rozhodovat, hlasovat, zodpovídat se, pro naše město neplatí. Houževnatý starosta (jako sportovec to o sobě tvrdí)  znovu balamutí voliče, že tentokrát už nepochybí a nezklame. Končím s nadsázkou, že docela bych mu přál, aby sklidili, co zaseli. K tomu ovšem bude pitnou vodu potřebovat, takže nemějme obavy, že nenajde řešení. Uvidíme, co nás to bude nakonec stát.

Vladimír Dosoudil