SLÁNSKÉ NOVINY

Místo ministra přijel kat

2014-06-07 08:30:27, - redakce

K měsíčníku Slánská radnice jsem neměl v minulosti nejlepší vztah, obsah se mi zdál  příliš jednostranně orientován ve stylu "chléb a hry" přičemž her bylo vždy podstatně více než chleba, kterým by byly ukojeny potřeby Slaňáků. Zvláště těch skupin občanů, které jsou na veřejných službách více závislé.

Silvestrovské pokusy 1. místostarosty Hložka, kterými popularizoval občanům výhody parkovacího domu a výsledky podpory podnikání, za které město bylo krajsky oceněno, mě nenadchly, stejně jako politizace veřejných témat, vnesená do médií naším opozičním zastupitelem.
Časy se asi mění, všimněte si sami. Hlavní událostí minulého měsíce byly městské slavnosti, kdysi Husitské, Napoleonské, název se měnil. Měnila se však i režie. Pamatuji si, že v minulosti průvod vedle starosty na koni vedly i význačné osobnosti, většinou vrcholní politici za ODS. Mezi nimi byli i tehdejší ministři zemědělství Ivan Fuksa a Petr Bendl. Zmiňuji zrovna je proto, že ministerstvo zemědělství spolu s ministerstvem životního prostředí je gestorem splnění závazků  na kvalitu vypouštěných odpadních vod a stavbu čističek, které z fondů EU finančně podporuje. Že ani tato osobní vazba politiků Slanému nepomohla (a pomoci ani nemohla) k získání dotace na rekonstrukci čističky v Blahoticích svědčí o tom, že zanedbané problémy na straně města jsou hlubší, než by se nezasvěceným mohlo zdát.

Ale vraťme se k tématu Slánské radnice.  Režiséru slavností a autoru článku v poslední Slánské Radnici tímto skládám osobní kompliment. Reportáž o slavnostech začíná slovy:

Sedmadvacet českých pánů čekajících na svoji popravu, pacholci táhnoucí dvoukolák plný uťatých hlav, ctění hosté z dalekých i blízkých krajů oblečení v drahých šatech, historický vůz tažený koněm a v něm samotný mistr katovský Jan Mydlář se svými pomocníky a nezbytnými rekvizitami k výkonu hrdelního práva - špalkem a mečem. Takovéto výjevy mohli spatřit všichni návštěvníci.

Trefněji  autor slánskou komunální scénu vystihnout již ani nemohl. Další zasedání zastupitelstva města se koná ve středu 11. června.  

ing. Dosoudil