SLÁNSKÉ NOVINY

Na řízení a správě města se musí podílet všichni občané.

2014-09-10 16:13:05, - redakce

Ing. Lubomír Šmehlík, je kandidátem za Stranu Práv Občanů  (SPO) pro říjnové komunální volby. Najdeme jej na kandidátce Naše město, společně s dalšími kandidáty za SPO, KSČM či nezávislých.  Samozřejmě nás zajímali jeho názory na SPO i na život v našem královském městě:

SN: Jaký okruh voličů chcete ve Slaném oslovit.
LŠ: Naši koaliční kandidátku Naše město  považuji za jakési zrcadlo slánské společnosti - takže  mladé lidi, soukromé podnikatele, vedoucí pracovníky, živnostníky, zaměstnance v různých oborech i seniory. Jde nám především o vytvoření podmínek, aby si občan sám mohl určovat způsob a varianty svého života. Chceme oslovit každého, kdo preferuje vyrovnané hospodaření, nezadlužování města, kdo chce samosprávu, která mu pomůže, když bude potřebovat, kdo chce změnit strukturu rozhodování ve prospěch občana a v neprospěch klientelismu a rozdávání politických trafik. U strategických investici (nad 30 milionů) se chceme s občany radit formou referenda před jejich realizací o potřebnosti takové investice. 
V současné době stávající vedení města není schopno dodržovat strategii a plán rozvoje Slaného, jednotlivé investiční akce jsou nastřelovány zcela nahodile a podle priorit jednotlivců z vedení města bez ohledu na potřeby a zájmy občanů. A to je špatná cesta. Řada zamýšlených investic tak zůstává nedokončena, nerealizována či vůbec neplní svůj účel.


SN: V zastupitelstvu jste pracoval od roku  2002 do roku 2010. Dá se nějak jednoduše dnešní současné zastupitelstvo charakterizovat?
LŠ: Bez váhání dávám odpověď. Je šíleně zpolitizované. Nejsem schopen pochopit, jak může být komunální politika levá, středová nebo pravá. Mě to prostě mozek nebere. Chci věřit, že může být jen prospěšná pro občana  anebo jde proti němu. Představte si, že rada a tím pádem ani  zastupitelstvo  nepracuje s náměty a nálezy kontrolního ani finančního výboru a to jen proto, že v jejich čele jsou zástupci ČSSD, respektive KSČM. Jsem někdy až konsternován jak jsou někteří dnešní zastupitelé ODS jednotní v posuzování některých kauz. Jsou stranicky jednotní a mnozí  bohorovní. Mnohdy si říkám, skutečně může mít např. 16 lidí vždy a za všech podmínek jednotný názor na všechny řešené problémy. Politizace zastupitelů, striktní dělení na koalici a opozici, je ve Slaném morem demokracie a při rozhodování není nikdo jiný "postižen" než slánský občan. Zcela se vytratila osobní (a to i hmotná a finanční) odpovědnost zastupitelů.  Uniká mi smysl a potřeba členění zastupitelů na koalici a opozici. Problémy města nejsou přeci v politické rovině, jsou veskrze občanské a v naprosté většině zcela nepolitické.


SN: S kým byste rád spolupracoval v budoucím zastupitelstvu a proč?
LŠ: Zda budeme pracovat vůbec s někým rozhodnou nejprve voliči. Ale pokud zvoleni budeme, pak úplně s každým, kdo bude o záležitostech věcně diskutovat a bude (zejména u klíčových úkolů) hledat výrazně většinové řešení - s jedinou vyjímkou.  Myslím, že ti kdo město přivedli do nedobrého stavu, svou chybu dosud nepřiznali a nedělají nic a nebo jen málo pro nápravu, mají politikaření tak pod kůží, že se ho nezbaví.
Budeme se snažit odpolitizovat jednání zastupitelstva a výrazně přispět k tomu, aby zde vládnul tvůrčí a vskutku demokratický duch rozhodování. Budeme chtít, aby jednání bylo vedeno  demokraticky a řekněme i pragmaticky.


SN: Jaké jsou priority volebního programu SPO ve Slaném? 
LŠ: Jsem rád, že jsme měli možnost promítnout naše priority do volebního programu koalice Naše město. Proto se zmíním jen o některých. Chceme vytvořit systém rozhodování, který bude respektovat rovnost názorů, námětů  a vůle slánských občanů.  Chceme tedy více zapojit slánského občana do rozhodování o svém městě o své budoucnosti.
V oblasti investic je nutno provést skutečnou revizi potřeb. Projednat dlouhodobý plán priorit investiční výstavby (věřte, že se jím dnes nikdo neřídí) v zastupitelstvu tak, aby byl schválen výraznou většinou zastupitelů - bez ohledu na stranickou příslušnost. Tím zajistit, aby měl co nejobjektivnější rámec. Rozhodně budeme chtít zveřejnění veškerých smluv a výběrových řízení města,  pod sankcí neplatnosti.
Chceme zahájit výstavbu městských,  malometrážních, startovacích bytů. V oblasti zlepšení dopravy chceme vyřešit "špunt" kruháče U Brodu.  Skončíme s rozdáváním trafik a umísťováním "vybraných" slánských občanů v organizacích města.
Hodně důležité však pro nás bude navrácení se k vyrovnanému hospodaření města. Mnohaletý deficit a další zadlužování je již nyní nebezpečné. Pro budoucnost je důležité utrácet jen to, na co budeme mít finanční prostředky - jinými slovy držet pokud možno vyrovnaný rozpočet.


SN: Co chcete vzkázat obyvatelům Slaného
LŠ: Slaný je naše město. Žijeme v něm, vychováváme zde naše děti i vnoučata.
Využijme všech možností, které nám dává svoboda a demokracie k tomu abychom si vytvořili prostředí, ve kterém budeme chtít žít až do konce svého života. Mějme se rádi.