SLÁNSKÉ NOVINY

Na tahu je Koma

2013-11-05 17:51:33, - redakce

Další kolo jednání mezi městem Slaný a firmou KOMA Industry přineslo jen malý pokrok směrem k nápravě některých nedostatků či pochybení při výstavbě parkovacího domu.
Jednání se uskutečnilo v pátek 1.11. v budově městského úřadu. Za město Slaný se jednání zúčastnili pánové J. Hložek, Mgr. Hrabánek a dr. Peška. Firmu Koma zastupoval ing. Kotajny. 


V průběhu jednání  byly disktuovány především změny parametrů časů na vyparkování vozidel, otázka předání díla v souvislosti s následným zkušebním provozem a rovněž i oprávněnost některých smluvních dodatků.
Ing. Kotajny představil přítomným návrh firmy Koma na finanční odškodnění resp. snížení ceny za některé nedostatky, které se v průběhu stavby a následném provozu objevily.  Diskutovány byly především 2 návrhy: Prodloužení servisního dohledu firmou Koma až do konce roku 2014. Tento návrh byl zástupci  města přijat pozitivně. A dále pak návrh na snížení smluvní ceny o 1 milion korun, v souvislosti s nedodržením vysoutěžených technických parametrů, ke kterým se firma Koma původně zavázala. Tento návrh  byl však zástupci města odmítnut jako nedostatečný. Zástupci vedení města, místostarostové Hrabánek a Hložek, předložili a vysvětlili jejich požadavek na cca 3 - 3,5 milionovou slevu z původně sjednané ceny. Dr. Peška dále doplnil, že z jeho pohledu je stále neuzavřena  otázka oprávněnosti smluvního dodatku č. 3, kde jsou městu vyčísleny náklady za přerušení prací v důsledku probíhajícího archeologického průzkumu. Ing. Kotajny připustil, že některé účtované položky jsou opravdu na hraně "dobrých mravů" či etických zvyklostí mezi smluvními partnery.  
Ing. Kotajny rovněž upozornil na skutečnost, že  konkurenční nabídka firmy Swietelsky, která byla v rámci výběrového řízení rovněž předložena, byla založena na dovozu  korejské technologie, která nebyla v praxi v zemích Evropské unie  nikde použita a je tak otázkou, zda by daná firma mohla nabízené technické parametry skutečně splnit.
Obě strany se tak rozešli s tím, že ing. Kotajny projedná požadavky města Slaný s vedením firmy Koma a do jednání mimořádného zastupitelstva města dne 13. listopadu se pokusí připravit konkrétní nabídku řešení vzniklé situace.