SLÁNSKÉ NOVINY

Naši Jánošíci

2012-03-08 16:31:30, - redakce

Radní královského města Slaný se zřejmě vzhlédli v slovenském národním hrdinovi, který v dobách nouze bohatým bral a chudým dával. Jen si zřejmě špatně zapamatovali příslušné strany, a tak návrh, který vzešel z jejich jednání byl nějak popletený. Navrhovali totiž, aby ten, kdož má být zbaven peněz, bylo naše město, jehož pokladna je prakticky vydrancována, a oním obdarovaným jeden z nejbohatších slánských občanů a známý kmotr místní ODS, pan inženýr Frolík, resp. jeho firma Linet Invest.

O co šlo?
Ing. Frolík zakoupil před 5 lety od města Slaný dva objekty v kasárnách. Před městské zastupitele předstoupil s ambiciózním projektem zřízení moderní vysoké školy technického zaměření.  Město mu nabídlo (samozřejmě ve výběrovém řízení kde on byl jediným uchazečem, ..., vše podle zákona) významnou slevu - z původní odhadní cena 26 milionů korun snížilo prodejní cenu na pouhých 16 milionů. A navíc ještě zaplatilo pokutu firmě Konstruktiva (2 miliony korun) za to, že  vypovědělo již dříve uzavřenou smlouvu, dle které měla firma Konstruktiva přestavět tyto objekty na byty. 
Jenže firma Linet Invest svůj závazek, do pěti let v daných  objektech vybudovat školské zařízení nebo dům pro seniory nebo byty (= podmínky výběrového řízení), nesplnila. A tak měla nastoupit smluvně zakotvená sankce - firma Linet Invest má městu Slaný zaplatit 1 milion korun.
Ovšem naši radní za přispění jednatele Linet Invest přišli na  jiné řešení - prodloužit danou smlouvu o dalších pět let. V situaci, kdy si město musí brát mnoha milionový úvěr, aby dokázalo uhradit jiné megalomanské akce pana starosty, např. výstavbu parkovacího domu, věru zajímavé ekonomické řešení.
A tak se o tomto návrhu rozproudila na zastupitelstvu 7. března velmi rozsáhlá debata. Možnost prodloužení smlouvy odmítli ve svých vystoupeních jak představitelé  ČSSD, tak i KSČM. Ing. Bartoníček (ODS) poukázal na to, že se ing. Frolík ani náznakem nezmínil o tom, že by chtěl v dohledné době nějak danou smlouvu naplnit. Ing. Frolík naopak vysoko zhodnotil to, že jeho firmy jsou sponzory jak slánské nemocnice, tak i maturitních plesů. MUDr. Vašek  deklaroval, že si nedovede představit, že by měl ing. Frolík, významný sponzor slánské nemocnice, platit 1 milion korun. RNDr. Peška mu pak připomněl, že to byla právě rada města, jejímž byl a je dr. Vašek dlouholetým členem, která takto danou smlouvu připravila a schválila. Ing. Frolík si pak neodpustil poznámku, že má připraveno několik nemocničních lůžek pro slánskou nemocnici, ale čeká, jak dopadne dnešní jednání a případně je pošle někam jinam.  V žádném případě se však  toto  jeho vystoupení nedá považovat za nějaký nátlak na zastupitele.
A pak se hlasovalo:
Pro prodloužení smlouvy a tedy de facto nezaplacení smluvní pokuty v letošním roce firmou Linet Invest se vyslovili tito zastupitelé:
Mgr. Hrabánek (ODS, místostarosta), RNDr. Kulich, RNDr. Rubík (ODS, starosta města), ing. Hampl (ODS), pan Schneider (ODS), pan Šváb (ODS), MUDR. Vašek, pan Dobner (TOP09). Celkem 9 hlasů.
Proti hlasovali všichni zastupitelé za KSČM (3x) a ČSSD (6x).
Hlasování se zdrželi: pan Hložek (STN, místostarosta), ing. Bartoníček (ODS), MUDr. Heřman (USZ).
Návrh nebyl přijat.

Zdá se tedy, že naši Jánošíci si naběhli na vlastní předem připravený hák.
A pan ing. Frolík to vyhodnotil velmi pregnantně. Po skončení jednání zastupitelstva se vzdal jak svého členství v radě města, tak i mandátu zastupitele.