SLÁNSKÉ NOVINY

Nejlepší vtip roku

2012-07-21 17:45:43, - redakce

Tuhle na mě z televizní obrazovky vypadla výzva NETOLERUJTE KORUPCI. Koukám jako teta z Moravy. Ohlížím se, jestli za mnou nestojí nějaký policejní orgán neb jiný vlivný činitel, k němuž by zoufalá televizní hlasatelka vztahovala tu úpěnlivou výzvu. Nestojí.

Nejspíš si z nás profesionálně upravená  osoba nedělá ani legraci, když mluví s vážnou tváří a pohledem upřeným do našich obýváků. Nezbývá, než připustit, že adresáty výzvy máme být my - vy, já, kdokoliv z nás řadových občanů. Tak to se tedy krásná paní obrátila na ty pravé! Cožpak my tolerujeme korupci? My jsme její oběti! Znepokojuje nás, pobuřuje, rozčarovává. Zkorumpovanými gaunery jsme vydíráni neboť je nám tento zatraceně drahý špás předkládán k úhradě. Z našich daní, důchodů, záruk zdravotní péče a čert ví z čeho ještě.
Nejsme ani jejími cíli. Nám nikdo nenabídne milion, abychom si koupili místo pěti rohlíků deset.
Ta výzva je nejspíš myšlena tak, že kdybychom náhodou šli po chodníku a uslyšeli, jak lobista nadnárodní společnosti křičí přes náměstí na jistého starostu, že mu právě přináší těch "pět mega" za schválení komerčního využití Karlštejna, pak abychom neváhali ani minutu a obrátili se na policii. Velmi bychom tím prospěli vlastnímu svědomí a hlavně policejnímu šéfovi který si za uklizení kauzy pod koberec  přijde, díky nám, také na pěknou sumičku.  I vy byste mohli žádat tlustou obálku zvanou "držhubné", ale buďte klidní. Abyste nachytali korupčníky na náměstí se vám určitě nestane. Korupce, jak víme, probíhá jiným způsobem a na jiných místech. Vyšších!
Proč jsme tedy vyzýváni MY abychom ji netolerovali? Ta okřídlená fráze vniknuvší do našeho podvědomí nám našeptává, že si za špínu české politické scény můžeme sami, že se děje naší vinou a na naši zodpovědnost. Má nám vštípit pocit viny, komplex méněcennosti, takový malý mindrák.
"Buď hezky zticha, Čecháčku, vždyť političtí hochštapleři jsou jedni z vás a potom, tuto vládu jste si přece zvolili ve "svobodných" volbách??"
PROTESTUJI! Odmítám být házena do jednoho pytle se švindlíři a zloději! Jsou špinavou sedlinou každého národa, ale to neznamená, že si je občané zvolili do svého čela dobrovolně. Jestliže jsme převzali ze zahraničí machinace umožňující vyšachování vítězné strany od sestavení vlády, potom nemluvme o svobodných volbách. Je sice pravda, že mnozí naši naivní spoluobčané opakovaně skáčou na špek volby malých "progresivních", zaručeně pravicových stran (viz VV, Zelení, TOP 09 atd.  - v každých volbách se pochopitelně objeví nějaké nové či staronové) a tím nahrávají  přeskupování voličských hlasů, avšak současné nejbrutálnější machinace s penězi i pravdou nám byly vnuceny a my je odmítáme přijmout. Řešení této situace není jednoduché a nemusejí je, pokud nebudeme volit chytře, přinést ani příští volby. V dané situaci se ke zlepšení jeví stále naléhavěji nutný základní krok. Radikální řez do ústavy. Bez umrtvení!

 

Ina Gajzlerová