SLÁNSKÉ NOVINY

Odhad volebních výsledků ve Slaném

2014-10-01 07:50:05, - redakce

Předpovídat volební výsledky v komunálních volbách je mnohem složitější  než v případě parlamentních či krajských voleb.
Důvodem je výrazná odlišnost volebních systémů.

V případě komunálních voleb má volič mnohem větší volnost pro výběr kandidátů z více kandidátek. Proto pouhé srovnání předvolebních preferencí  pro jednotlivé strany nemusí poskytnout přesný odhad skutečných výsledků voleb komunálních. V tomto pohledu jsou prognózy a odhady pro případ parlamentních či senátorských voleb mnohem přesnější.

Druhá odlišnost spočívá  v přepočtu volebního výsledku na počet získaných mandátů. V komunálních volbách se totiž mnohem častěji setkáváme s tzv. neúplnými kandidátkami, než tomu bývá u voleb  parlamentních. Důsledkem neúplné kandidátky je fakt, že i když daná politická strana může v říjnových  volbách překročit hranici 5%, nemusí počet jí získaných hlasů postačovat na zisk byť i jen jediného mandátu v zastupitelstvu.

Ve Slaném je klasickým příkladem takové neúplné kandidátky např. Hnutí Úsvit, které do voleb vyslalo jen 4 kandidáty.  I kdyby toto hnutí dokázalo překročit 5% hranici volebního výsledku, což s ohledem na poslední volební zisk této strany ve Slaném (Eurovolby na jaře 2014 - volební zisk 2,5% hlasů) není příliš pravděpodobné, dá se odhadnout že ani tak by zastupitelský mandát nezískalo.  Při průměrné 45% účasti voličů při komunálních volbách ve Slaném je totiž třeba na zisk mandátu v zastupitelstvu minimálně 4000 hlasů. V případě hnutí Úsvit by tak všechny kandidáty této strany muselo svým hlasem podpořit minimálně 1000 občanů. A to je téměř nereálné i s ohledem na to, že před necelým půl rokem tuto stranu ve Slaném volilo celkem 57 občanů.  V obdobné  pozici je i TOP09, která do voleb ve Slaném vyslala pouze 22 kandidátů. I ona je tak handicapována svojí neúplnou kandidátkou o proti ostatním stranám, i když tento handicap není až tak likvidační, jako v případě hnutí Úsvit.

Při našem odhadu volebních výsledků jsme tak vycházeli nejen z procentuálně vyjádřených preferencí pro jednotlivé volební strany, ale také z odhadu, jaký počet mohou tyto strany  získat v rámci preferenčních hlasů pro jednotlivé kandidáty. Konečné odhady počtu získaných mandátů  pak odrážejí i úplnost či neúplnost dané kandidátky.

Největší favorité
Není překvapením, že mezi největší favority komunálních voleb ve Slaném se řadí strany současné vládní koalice a dále pak  nově ustavená slánská koalice Naše město.  Volební výsledek mezi 20 - 25% je tak prognózován pro ANO 2011, ČSSD a Naše město.

Rozdělená pravice
Slánská pravice je aktuálně rozdělena na řadu uskupení s lokálním významem. Původní hegemon, ODS, svoji pozici díky stále rostoucímu počtu chyb a omylů v řízení města u většiny obyvatel Slaného ztratil a typicky pravicový volič hledá jiné tváře a jiná uskupení, které by mohl v nadcházejících volbách podpořit. Dá se tak předpokládat, že volební výsledek většiny těchto stran se bude pohybovat někde mezi 5 - 10%.  Platí to především pro ODS, STAN-OMS, USZ a Stranu svobodných.

Na hraně
Na hraně úspěchu, tj. zisku 5% hlasů voličů  a tedy postupu do městského zastupitelstva, se pohybují  TOP09, VPM a KDU-ČSL.

Bez šancí
Bez šancí na úspěch, především s ohledem na minimální počet kandidátů, je pak hnutí Úsvit