SLÁNSKÉ NOVINY

Parkovací dům na jednání městského zastupitelstva

2013-11-14 07:35:41, - redakce

Ve středu 13. listopadu proběhlo dlouho očekávané mimořádné jednání městského zastupitelstva k problematice parkovacího domu. V jednacím sále společenského centra Grand bylo nabyto. Dokonce si občané museli donášet židle z okolních prostor.

V úvodu jednání, které bylo svoláno na žádost 12 zastupitelů převážně z řad zastupitelů za KSČM, ČSSD,  USZ a na kterém nebyl přítomen starosta města,  vystoupil místostarosta Hložek. Pokoušel se přítomným vysvětlit, proč nesplnil do 15. října úkol, který mu uložilo minulé zastupitelstvo, podat k soudu žádost na zjištění platnosti či neplatnosti smlouvy, kterou podepsal starosta města s firmou Koma.  Svoji nečinnost vysvětloval obavami a nejasnostmi některých kroků, finančními náklady i možnými důsledky směrem k nájemci komerčních prostor v tomto objektu.

V dalším vystoupení dr. Heřman (USZ)  seznámil přítomné zastupitele a občany s průběhem jednání, které vedla skupina zastupitelů (Heřman, Hrabánek, Peška, Hložek) se zástupci firmy Koma. Upozornil na skutečnost, že stanoviska obou stran na řešení daného problému se zejména ve finanční rovině zásadně rozcházejí. 

V diskusi vystoupil rovněž pan Vávra (ODS) s tím, že jemu parkovací dům zcela vyhovuje, a není tak třeba nic řešit.

Pan Matějka (ČSSD), předseda kontrolního výboru, seznámil přítomné se závěry výboru ve věci pochybení při sjednávání veřejné zakázky, podpisu smlouvy i průběhu výstavby. Závěry kontrolního výboru se shodují s fakty, které na červnovém jednání zastupitelstva předložil dr. Peška.

Pan Matoušek (nezávislý)  přednesl několik návrhů na usnesení. Požadoval především ustavení zvláštního výboru na přešetření otázek souvisejících s výstavbou parkovacího domu a podání návrhu na neplatnost uzavřené smlouvy o výstavbě parkovacího domu u příslušného soudu.

Dr. Peška (KSČM) doplnil návrh pana Matouška o související potřebu zařadit do rozpočtu města na rok 2014 částku potřebnou na úhradu soudních výloh, cca ve vši 2 miliony korun. A dále upozornil na dezinformační materiál, který obdrželi od pracovníků městského úřadu přítomní zastupitelé před začátkem jednání. Tento materiál, dle názoru dr. Pešky, úmyslně zkresluje pravomoci starosty ve věci podepisování příslušných smluv.  Konkrétními citacemi pak osvětlil, že výklad ministerstva vnitra v této věci je zcela opačný, než předkládají zastupitelům představitelé města. 

Upozornil rovněž na to, že nejen samotný podpis smlouvy starostou města byl protiprávní, ale i tomu předcházející výběrovém řízení bylo vedením města organizováno v rozporu s platnými zákony a předpisy. 

Následně v diskusi vystoupili i někteří občané. Pan Šmehlík připomněl okolnosti prvního projednávání záměru vybudování parkovacího domu v červnu 2009, kdy zastupitelům byla předkládána zcela jiná fakta, než jaká dnes představuje vybudovaný parkovací dům. Pan Kozelka pak upozornil zastupitel na některé souvislosti ekonomické i právní.

Po další rozpravě vyhlásil řídící jednání, místostarosta Hložek, přestávku, během níž proběhlo několik jednání ve snaze nalézt  kompromisní dohodu ve věci dalšího postupu města.  Výsledkem těchto jednání a dohod bylo pak již jednomyslné přijetí následujících usnesení. 

Zastupitelé rozhodli o vytvoření Výboru pro parkovací dům, který dostal od zastupitelstva pověření k jednání s firmou Koma. Složení  výboru koresponduje se zastoupením politických stran v městském zastupitelstvu. Předsedou je pan Hložek, členy jsou pánové Hrabánek, Matoušek, Peška a Šrom.

Výbor připraví ve spolupráci s právní kanceláří návrh na zneplatnění smlouvy s firmou Koma  a předloží návrhy řešení zastupitelstvu 18.12.2013.

Město vyčlení v rozpočtu města na rok 2014 2 mil Kč na možné právní výdaje spojené se soudními výlohami.


Jednání zastupitelstva skončilo krátce před 19. hodinou.